Väzobné stíhanie aktivistov Greenpeace môže vyslať nešťastný signál, uviedol envirorezort

    0
    Protestujúci ľudia pred okresným súdom v Prievidzi, ktorí vyjadrujú nesúhlas s väzobným stíhaním aktivistov Greenpeace (Autor: TASR)

    “MŽP a SIŽP nemôžu komentovať rozhodnutia súdu. No po bohatých skúsenostiach s aktivitami Greenpeace môžu jednoznačne potvrdiť, že aktivisti z Greenpeace sú ľudia, ktorých jediným cieľom je lepšia ochrana životného prostredia. Za dohľadateľné obdobie vo vzťahu k envirorezortu nikdy neprekročili etické hranice, vždy boli slušní, konštruktívni a poukazovali na konkrétne otázky ochrany životného prostredia,” píše sa v stanovisku.

    Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2.12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región.

    Rozhodnutie súdu odsúdila opozícia, ale aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten má na význam ťažby uhlia na hornej Nitre iný názor ako aktivisti a nesúhlasí so spôsobmi, akými svoje názory prezentujú, avšak ich väzobné stíhanie je podľa jeho slov na zváženie. “Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím,” uviedol Pellegrini. Rozhodnutie o väzobnom stíhaní aktivistov prekvapilo aj ministra spravodlivosti Gábora Gála.

    - Reklama -