Vážnosť utečeneckej krízy zamávala aj šéfom kádehákov Figeľom. Toto vyhlásil

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    „Príčinou exodu sú vojenské konflikty na územiach Blízkeho východu a Afriky,“ zdôraznil s tým, že štát je primárne zodpovedný za bezpečnosť svojich občanov, ale má zároveň prejaviť účinnú pomoc núdznym a prenasledovaným. KDH rovnako ako slovenská vláda odmieta rozdeľovanie ekonomických migrantov na základe povinných kvót. „V prípade ekonomických migrantov je to proti zmyslu európskej azylovej politiky a proti cieľom samotných migrantov,“ povedal Figeľ, ktorý očakáva oveľa razantnejší boj a spoluprácu štátov a inštitúcií EÚ proti ilegálnej migrácii, pašovaniu ľudí a organizovanému zločinu. “Kvóty neriešia problém zlyhania migračnej a azylovej politiky niektorých štátov i systému schengenskej spolupráce,” vyhlásil.

    Figeľ sa obráti na vládu s návrhom a so žiadosťou, aby územie Sýrie bolo zaradené medzi prioritné krajiny, ktorým je určená naša oficiálna medzinárodná rozvojová pomoc. “Pomoc predovšetkým pre kresťanov nie je diskrimináciou ostatných skupín, ale reakciou na ich cielené a systematické vyvražďovanie a genocídnu likvidáciu na územiach obsadzovaných Islamským štátom. To nie je selektívna solidarita, ale pomoc v prvom rade tým, ktorí ju najviac potrebujú. A ich prijatie na Slovensku má predpoklady pre úspešnú integráciu v našej spoločnosti. Ako ukazujú skúsenosti mnohých krajín, kultúra a náboženstvo zohrávajú pri začleňovaní veľmi dôležitú úlohu,” zdôraznil predseda KDH.

    KDH zásadne odmieta populizmus a extrémizmus, ktorý aj na Slovensku rastie pri téme utečencov. Môže to ovplyvniť priebeh a výsledky nielen slovenských parlamentných volieb, ale aj ďalší vývoj európskej integrácie. “Je to ťažší test pre Európsku úniu než kríza okolo eura. Grécko potvrdzuje, že ak štát opakovane zlyháva ekonomicky a finančne, tak zlyháva aj bezpečnostne a právne. Sloboda a zjednotená Európa si vyžadujú zrelosť a zodpovednosť všetkých zúčastnených. Inak sa neudrží ani sloboda, ani európska integrácia,” konštatoval Figeľ.

    - Reklama -