Vážne varovanie nemeckého šéfa diplomacie: Severokórejská kríza môže spôsobiť viac obetí ako druhá svetová vojna

    0
    Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. (Autor: TASR)

    “Vojna na Kórejskom polostrove bude zničujúca, v najhoršom prípade si vyžiada viac obetí než druhá svetová vojna,” varoval šéf nemeckej diplomacie, podľa ktorého vodca KĽDR Kim Čong-un “ohrozuje celý región tým, že drží prst na červenom tlačidle”.

    Gabriel je podľa vlastných slov tiež presvedčený, že svetové spoločenstvo by sa malo striktne pridržiavať sankčných opatrení, ktoré boli uvalené na KĽDR so zámerom prinútiť Pchjongjang, aby začal rokovať.

    Situácia na Kórejskom polostrove zostáva stále napätá, keďže Pchjongjang pokračuje vo vývoji svojho programu jadrových zbraní a balistických striel. KĽDR v júli uskutočnila skúšky rakiet ďalekého doletu, čo vyprovokovalo ostrú reakciu zo strany USA, Japonska a Južnej Kórey.

    Najnovšie a dosiaľ najprísnejšie sankcie, schválené pred niekoľkými týždňami, zakazujú KĽDR vyvážať a obchodovať s kľúčovými komoditami s cieľom obmedziť jej finančné zdroje – podľa odhadov až o tretinu ročných príjmov. Obmedzujú tiež možnosti zamestnávania Severokórejčanov v zahraničí.

    - Reklama -