Vážna kríza. USA sa chystajú na operáciu v Sýrii a Moskva im posiela drsný odkaz

    0
    Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová (Autor: TASR)

    Rusko však prostredníctvom svojho delegáta pri OSN Vasilija Nebenziu vyhlásilo, že útok americkej armády na Sýriu by mal “vážne dôsledky”. Diplomat na mimoriadnom zasadnutí BR OSN v New Yorku prízvukoval, že použitie chlóru alebo sarinu pri sobotňajšom útoku na mesto Dúmá nebolo potvrdené.

    “Nastal moment, keď svet musí vidieť náležité potrestanie zodpovedných. Dejiny si to budú pamätať ako moment, keď si Bezpečnostná rada buď splnila svoju úlohu alebo preukázala svoje absolútne zlyhanie pri ochrane sýrskeho ľudu. USA však v každom prípade budú reagovať,” uviedla Haleyová.

    Moskva podľa vyjadrenia Nebenziu oznámila Spojeným štátom, že nedopustí, aby sa jej pozemné sily v Sýrii dostali do ohrozenia. “Zásah (amerických) ozbrojených síl pod lživou zámienkou proti Sýrii, kde boli na žiadosť legitímnej vlády nasadení ruskí vojaci, by viedol k vážnym dôsledkom,” povedal Nebenzia.

    Nebenzia podľa agentúry Reuters obvinil západné mocnosti z “konfrontačnej politiky, očierňovania, urážok, nediplomatickej rétoriky, zastrašovania, uvaľovania sankcií a vyhrážok použitia sily”.

    Washington už predtým predstavil v BR OSN návrh rezolúcie, na základe ktorej by sa začalo nové nezávislé vyšetrovanie udalostí v Dúme, avšak diplomati vyhlásili, že Rusko ako jeden zo stálych členov BR OSN bude rezolúciu vetovať. Kedy sa bude o tomto opatrení hlasovať, nebolo bezprostredne známe.

    Americký prezident Donald Trump pred zasadnutím rady prisľúbil, že v priebehu “nasledujúcich 24-48 hodín” pristúpi Biely dom k “hlavným rozhodnutiam”. Dodal, že na údajný chemický útok v Sýrii bude reagovať “rázne”. Minister obrany USA James Mattis podľa vlastných slov nevylučuje vojenskú operáciu.

    - Reklama -