Vatikán prijal pozvánku do Číny. Chceme vytvoriť atmosféru vzájomného dialógu, vyhlásil kardinál Ravasi

    0
    Gianfranco Ravasi (Autor: TASR)

    “Naším cieľom je vytvoriť atmosféru vzájomného dialógu,” vyhlásil predseda Pápežskej rady pre kultúru kardinál Gianfranco Ravasi, ktorý by mal 29. apríla na výstave s názvom Ži zeleno, ži lepšie slávnostne otvoriť vatikánsky pavilón.

    Ravasi ďalej dodal, že zástupcovia Svätej stolice sa na podujatí budú snažiť propagovať posolstvo, ktoré pápež František vyjadril v encyklike Laudato Si z roku 2015.

    V tej hlava katolíckej cirkvi vyzývala na zmenu životného štýlu, výrobných postupov a postoja veriacich ku konzumnému spôsobu života s cieľom chrániť prírodu a bojovať proti zmene klímy.

    Vatikánsky pavilón by mal podľa Revasiho okrem iného obsahovať aj knihy o pestovaní a o liečebných účinkoch bylín z Vatikánskej apoštolskej knižnice.

    Svätá stolica a Čína podpísali koncom septembra 2018 predbežnú dohodu, ktorá sa týka vymenúvania čínskych biskupov. V súčasnosti v Číne pôsobí asi 100 biskupov.

    Niektorých z nich dosadil Peking, iných vymenoval Vatikán, ďalších neoficiálne schválili tak pápež, ako aj čínska vláda.

    Hoci dohoda nepovedie k vzniku diplomatických vzťahov medzi Pekingom a Vatikánom, ktorý má naďalej diplomatické styky s Taiwanom, mala by riešiť práve problém duálneho dosadzovania katolíckych biskupov v Číne.

    Na jej základe by mal kandidátov na daný post nominovať Peking, avšak menovať ich bude pápež, ktorý by mal v tomto smere disponovať aj právom veta.

    V nadväznosti na uzavretie danej zmluvy vymenoval pápež František sedem Pekingom nominovaných biskupov po tom, ako odvolal ich dávnejšie odmietnutie, ako aj odmietnutie jedného nedávno zosnulého biskupa.

    Stav rozdelenia v katolíckej cirkvi v Číne nastal v roku 1951, keď Peking prerušil diplomatické vzťahy s Vatikánom. Mnoho čínskych katolíkov sa následne stiahlo do podzemia.

    Verejne bolo možné praktizovať svoju vieru v 80. rokoch, keď náboženstvo v Číne začalo byť opäť tolerované.

    Čínski veriaci si môžu vybrať, či sa pridajú k Vlasteneckému združeniu čínskych katolíkov, ktoré čínska komunistická strana založila v roku 1957, alebo sa prihlásia k podzemnej cirkvi.

    Tá ako najvyššiu autoritu uznáva pápeža, zatiaľ čo čínska štátna cirkev nie.

    - Reklama -