Vašečka: Fico a Kaliňák sú morálne i zdravotne opotrebovaní

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    “Opozícia tu nie je preto, aby sa vláde príjemne žilo, aby sme učesali len okraje ich zákonov,” skonštatoval Vašečka s tým, že ich úlohou je ponúkať alternatívu a dosiahnuť to, aby sa zlé a nespravodlivé veci riešili.

    Predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábor Gál na otázku, či do konca volebného obdobia dôjde k rekonštrukcii vlády a odchodu Kaliňáka z postu ministra vnútra, uviedol, nikdy nehovor nikdy. Podľa neho má táto otázka smerovať na Smer-SD a Kaliňáka.

    “My sme dali požiadavku pri zostavení vlády, aby sme spravili nejakú výmenu na poste ministra vnútra. Tá neprešla. Zostavili sme vládu tak, ako sme zostavili. Bolo schválené programové vyhlásenie vlády a musíme sa vyrovnať s každým problémom, ktorý vznikne, aj s prípadom Bašternák,” poznamenal. Podľa Gála sa tento prípad musí doriešiť tak, aby sa už v živote nemohol zopakovať. Ako však podotkol, musia to objektívne vyšetriť orgány činné v trestnom konaní či finančná správa. “Nech opozícia upozorňuje na prešľapy a zlé zákony či ich návrhy, ale nie cestou konfrontácie. Nemyslím si, že burcovanie verejnosti a konfrontačný tón zlepší stav spoločnosti na Slovensku,” povedal Gál.

    Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová si však myslí, že ak vláda nepočúva opozičných politikov, mala by počúvať občanov. Protesty počas leta zorganizovala podľa jej slov opozícia pre chýbajúceho lídra, ktorého by si vygenerovala sama spoločnosť a ktorý by tento problém chytil do rúk. “Protesty splnili úlohu a preniesli túto myšlienku zo začiatku na koniec leta, kedy bude v Národnej rade SR otvorená schôdza, dúfame, že bez obštrukcií, na vyslovenie dôvery Kaliňákovi a Ficovi,” skonštatovala.

    Roberta Kaliňáka považuje podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž za ministra, ktorý si plní výkon svojej funkcie excelentne, a jeho prácu si preto nesmierne váži. “Jeden z opozičných lídrov, vážne podozrivý z konania, ktoré s právom nič nemá spoločné, sa rozhodol, že bude bojovať proti ministrovi vnútra,” povedal Číž. Úlohou opozície je podľa neho kontrolovať vládu a konštruktívne spolupracovať, ako však poznamenal, metóda konfrontácie výrazne sťažuje spoluprácu medzi koalíciou a opozíciou.

    - Reklama -