Vášáryová opäť v centre pozornosti. Zásadné slová o Havlovi a výčitky súčasnej generácii

    0
    Magda Vášáryová, exposlankyňa NR SR za SDKÚ-DS (Autor: SITA)

    Na margo Havla Vášáryová povedala, že keby žil, situácia by v celej strednej Európe podľa nej vyzerala inak. Jeho osobnosť mala veľký vplyv, no ocenia ho až budúce generácie.

    Chcú ho očierniť?

    „My sme vám Václava Havla už potom ako českého prezidenta veľmi závideli, stačilo, aby vycestoval do Veľkej Británie, a nemali ste víza, čo my sme mali,“ spomína Vášáryová a porovnáva vtedajšiu situáciu so Slovenskom.

    Havel Čechov podľa nej veľmi ovplyvnil, musí však počkať ešte jednu generáciu, než dosiahne také uznanie, aké si zaslúži. „Začneme o ňom pozitívne, veľmi pozitívne hovoriť, a dokonca ho vynášať do nebies, čo by tiež nebolo treba, až po jednej generácii,“ prízvukovala.

    Vášáryová je presvedčená, že je to z dôvodu, že súčasná generácia sa buď snaží Havla očierniť, alebo zastúpiť jeho miesto, teda zo všetkých strán chce poukázať na jeho zlé stránky. „Musíme počkať až na ďalšiu generáciu. Nezabúdajte, že sme ani o Masarykovi, Štefánikovi a nakoniec ani o Dubčekovi nesmeli niekoľko desaťročí hovoriť.“

    Kričal na ňu

    Politička prezradila, že sa od bývalého českého prezidenta stihla aj niečo naučiť. „Václav Havel okrem iných vecí bol veľmi tvrdohlavý človek a ja som tiež veľmi tvrdohlavá,“ povedala a dodala, že sa od neho naučila niesť to posolstvo, že vždy sa dá niečo zmeniť. Preto je tiež schopná stáť si za svojím. „Nikdy sa nesmiete vzdať nádeje, že sa niečo dá zmeniť, a bez ohľadu na to, že sa na vás všetci krivo pozerajú a ťukajú si na čelo, musíte ísť ďalej, lebo to je jediná možná cesta,“ vysvetlila

    Keď Havlovi kedysi povedala, že Slovensko sa bude chcieť oddeliť, tak na ňu vraj kričal. „Kričal na mňa, jeho poradcovia si ťukali na čelo a on mi vtedy ponúkal, aby som sa stala viceprezidentkou,“ povedala s tým, že ponuku odmietla formou sedemstranového listu, ktorého vyústením bola skutočnosť, že Havel s Vášáryovou pol roka nehovoril. „Ale mala som pravdu,“ uzavrela.

    Autor: spa

    - Reklama -