Varovný list z Bruselu. Od EÚ už takto neuvidíme ani euro, tvrdí Remišová

    0
    Veronika Remišová počas tlačovky OĽaNO na tému eurofondových výziev (Autor: df)

    EK upozorňuje na dva hlavné problémy. A to sú hodnotitelia a výber firiem bez skúseností s výskumom a bez akejkoľvek činnosti. EK tak pozastavila štyri výzvy ministerstva školstva z tých istých dôvodov, na ktoré sme upozorňovali my a médiá,“ povedala Remišová.

    Varovný list podľa jej slov Brusel nepíše každý deň ani pre bežné problémy. Varovný list znamená, že to Komisia považuje za obrovský problém,“ vyhlásila a dodala, že nám Brusel nepreplatí ani euro, pokiaľ sa nevyriešia problémy, na ktoré EK upozorňuje. Remišová informovala, že EK komunikovala s ministerstvom školstva už od polovice júla. Teraz žiada preveriť, či hodnotitelia majú dostatočné skúsenosti a odbornosť na hodnotenie projektov a či firmy, ktoré dostali granty, majú skutočné skúsenosti s výskumom a inováciou, a či sú dostatočne finančne stabilné.

    Zamedziť konfliktu záujmov, vyzývajú Pellegriniho

    Podľa OĽaNO-NOVA by sa mali zaviesť pravidlá, ktoré by zamedzili konfliktu záujmov hodnotiteľov a zabezpečili odbornosť pri hodnotení. Mali by vzniknúť panely zložené z uznávaných odborníkov pre danú problematiku a polovica z nich by mala byť zo zahraničia. Hodnotitelia by mali mať desaťročnú prax v odbore a mali by sa zverejňovať projekty a hodnotiace protokoly. Od firiem, ktoré sa uchádzajú o dotácie, chce povinne zdokladovať zrealizovaný výskum v minulosti. Veľké projekty by sa mali podľa OĽaNO-NOVA hodnotiť z hľadiska hodnoty za peniaze.

    Hnutie vyzýva vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby dohliadol na každú vypísanú výzvu a zaviedol spomínané riešenia. Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zas žiada, aby viac nedovolili SNS na ministerstve školstva poškodzovať Slovensko. Remišová pripomenula, že opozícia má už dosť podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej chce odvolávať ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS), a je pripravená rokovanie iniciovať.

    Výzva saskárov

    Svoju výzvu má dnes aj SaS. Žiada ministra Plavčana, aby odvolal z funkcie generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry Rastislava Belianskeho. Nesie primárnu zodpovednosť za škandál s prideľovaním eurofondov pre vedu a výskum,“ vysvetlila SaS. Zároveň od neho chce, aby požiadal o kontrolu celého procesu prideľovania eurofondov Najvyšší kontrolný úrad SR a ministerstvo financií, ktoré je certifikačným orgánom. Pellegriniho vyzývajú, aby si plnil svoje kontrolné povinnosti v dohľade pri využívaní eurofondov. Liberáli pripomínajú nielen varovný list od EK, ale aj to, že celá záležitosť s eurofondmi sa dostala na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

    Problémom sa koalícia zaoberala minulý týždeň. Predseda SNS a NR SR Andrej Danko navrhol, aby sa problematická výzva na dlhodobý strategický výskum a vývoj zrušila. Pre vysoké školy sa má vypísať nová výzva. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem OLAF-u aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Ministerstvo školstva sa k policajnej kontrole nevyjadruje, šéf rezortu však víta činnosť kompetentných orgánov.

    Výzva na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je už podľa rezortu školstva uzavretá. Po jej uzavretí už podľa Plavčana prebieha štandardná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR. Pri druhej problematickej výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja, na ktorú upozornili rektori vysokých škôl a predseda Slovenskej akadémie vied, požiadal minister o kontrolu Európsku komisiu. Keďže táto výzva je stále otvorená, do ukončenia kontrol bol proces schvaľovania projektov pozastavený.

    Autor: TASR/df

    - Reklama -