Varovanie zo Slovinska: Európe hrozí vojna rozpútaná migračnou krízou

    0
    Archívna fotografia z vojny v Juhoslávii (Autor: SITA)
    Strašiak v podobe migračnej krízy je v uplynulých mesiacoch obľúbenou témou politikov v celej Európe, ale slovinský premiér tentokrát prišiel s veľmi vážnym varovaním, v ktorom pripomenul brutálny konflikt na Balkáne z 90. rokov minulého storočia. Presne tak by sa totiž podľa Mira Cerara mohla vyvíjať súčasná situácia. 
     
    Cerar, ktorý vedie centristickú vládu Slovinska, v rozhovore pre nemecký Die Welt uviedol, že obrana štátnych hraníc môže viesť k eskalácii migračnej krízy. V tejto súvislosti premiér pripomína najmä takzvanú balkánsku trasu, cez ktorú pašeráci nelegálne prevážali desaťtisíce ľudí ďalej do krajín Európy, ale tento trend sa zastavil, keď viaceré štáty začali zatvárať a chrániť svoje hranice. 
     
    „Ak sa balkánska trasa znova otvorí, rozpúta to konflikt v strednej Európe a na západnom Balkáne. Ak príde priveľa migrantov, všetky krajiny začnú zatvárať svoje hranice a to povedie k sporom,“ varoval v rozhovore Cerar. 
     
    Takzvaná balkánska trasa pocítila najväčší nápor migrantov vlani, keď Angela Merkelová otvorila náruč pre utečencov. Maďarsko zatvorilo hranice a práve Slovinsko vtedy muselo zvládnuť príchod tisícov ľudí za pár dní, ktorí cez balkánsku trasu smerovali do Rakúska, Nemecka a ďalších krajín západnej Európy. Ľubľana vtedy volala o pomoc v Európskej únii, ktorá si zlízla kritiku za pomalú reakciu na príchod státisícov ľudí volajúcich o pomoc. (Text pokračuje pod videom.)
     

    Rozdelená Európa hrozí konfliktom

    Cerar, ktorý je veľký zástanca Európskej únie, prirovnal napätie v Európskej únii spôsobené veľkým počtom migrantov k časom pred oboma svetovými vojnami a varoval, že by toto napätie mohlo rozštiepiť Európu.
     
    „Toto je rozdelená Európa a vieme, že dve svetové vojny sa začali v takejto Európe. Európska únia je predovšetkým mierový projekt. To je základ, na ktorý nesmieme zabúdať. Ak sa EÚ rozpadne, vzniknú hranice a znova vypuknú konflikty,“ varoval predseda slovinskej vlády. 
     
    S veľkým počtom migrantov sa chcú už aj krajiny západnej Európy vyrovnať tým, že budú chrániť svoje hranice a jednoducho deportovať ľudí, ktorí sa budú snažiť prekročiť ich nelegálne. „Potom nastane domino efekt. Rakúsko zatvorí hranice, my zatvoríme hranice, Chorváti, Srbi a Macedónci, budú musieť tiež znova zatvoriť hranice, v opačnom prípade príde do každej z týchto krajín príliš veľa migrantov,“ tvrdí premiér Cerar.  
     
    Varovanie slovinského predsedu vlády prišlo v čase, keď rakúske ministerstvo vnútra pohrozilo, že bude žalovať Maďarsko, ak Budapešť odmietne prijímať naspäť migrantov, ktorí ilegálne prekročia maďarsko-rakúske hranice. 
     
    Len pripomeňme, že aj Slovinsko na svojej hranici s Chorvátskom začalo koncom minulého roka stavať plot z ostnatého drôtu, ale toto opatrenie vláda obhajovala ako nevyhnutné pre kontrolu hraníc. „Museli sme postaviť plot. Nie pre migrantov, ale preto, že chorvátska vláda opakovane privážala utečencov k našim hraniciam. Nepovedali nám kam ani kedy,“ obhajoval Cerar toto opatrenie.
     
    - Reklama -