Varovanie: Rusko zasahuje do volebnej kampane v prospech Trumpa, tvrdí tajná služba USA

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Toto varovanie odznelo počas minulotýždňového neverejného stretnutia predstaviteľov tajných služieb s americkými kongresmanmi.

    Vyjadrenia predstaviteľov tajných služieb mali nahnevať prezidenta Trumpa. Na stretnutí z 13. februára boli totiž prítomní aj demokratickí kongresmani a on sa obáva, že informácie, ktoré si vypočuli, použijú voči nemu.

    Americké tajné služby už v súvislosti s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA uviedli, že sa Rusko vtedy pokúšalo zasahovať do predvolebnej kampane v prospech Trumpa a v neprospech jeho demokratickej súperky Hillary Clintonovej. Dialo sa tak prostredníctvom kampaní na sociálnych sieťach alebo hekerských operácií.

    Celú záležitosť preveroval osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorý dospel k záveru, že zasahovanie Ruska bolo “rozsiahle a systematické”, nenašiel však dôkazy o tajnom spolčení Trumpovho volebného štábu s Ruskom.  

    Samotný Trump však tieto obvinenia dlhodobo odmieta ako pokus o podkopanie dôveryhodnosti svojho volebného víťazstva. Vyšetrovanie Roberta Muellera pritom označoval za politicky motivovaný hon na čarodejnice.

    Na stretnutí z 13. februára si varovania týkajúce sa Ruska vypočuli členovia výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu pre tajné služby. Na druhý deň Trump pokarhal šéfa amerických tajných služieb Josepha Maguira a tento týždeň ohlásil jeho odchod z funkcie.

    Vo štvrtok 20. februára ho (ako úradujúci riaditeľ) nahradil Richard Grenell, ktorý je považovaný za Trumpovho človeka. Grenell je zároveň veľvyslancom USA v Nemecku a osobitným americkým vyslancom pre Srbsko a Kosovo.

     

    - Reklama -