Vandalizmus, vyhrážanie, násilie. Za toto sú vraj zodpovední aktivisti v Košiciach

    0

    „Aktivisti proti zavádzanému systému parkovania vo svojich aktuálnych vyhláseniach, v ktorých sa vyhrážajú obsadením magistrátu a radikálnymi riešeniami potvrdzujú, že nemajú záujem na dodržiavaní zákona a vedení dialógu. Pokračujú v tóne, ktorý už niekoľko týždňov beztrestne využívajú na sociálnych sieťach, kde sa neštítia tolerovať dokonca ani vyhrážky smrťou,” uviedla Šnajdárová.

    Naďalej podľa nej vyzývajú primátora, aby konal v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a rokovacím poriadkom mestského zastupiteľstva (MsZ). “Najnovšie ho ultimatívne a protiprávne žiadajú, aby zvolal mimoriadne zastupiteľstvo so zaradením prerokovania poslaneckého návrhu Ota Žarnaya na zmenu všeobecne záväzného nariadenia č.157 o dočasnom parkovaní pred konaním plánovaného zasadnutia MsZ dňa 12. septembra,” tvrdí Šnajdárová.

    Namiesto riešenia problému pokojnou a slušnou cestou podľa nej ďalej radikalizujú zložitú situáciu, podnecujú ďalšie prejavy vandalizmu a násilia a hazardujú so životmi a zdravím ľudí. “Preberajú tak plnú zodpovednosť za protiprávne konanie, ku ktorému v meste dochádza a ku ktorému môže dôjsť v dôsledku ich prístupu počas pripravovaného zasadnutia Mestského zastupiteľstva,” zdôraznila hovorkyňa mesta.

    Ako ďalej uviedla Šnajdárová, aktivisti proti parkovaniu nechcú rešpektovať fakt, že zákon o obecnom zriadení a rokovací poriadok MsZ musia pri predkladaní zmien Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) rešpektovať všetci poslanci aj primátor mesta bez výnimky. Reagovala tým na podanie návrhu na zrušenie rozšírenia spoplatneného parkovania v centre Košíc o desať rezidentských lokalít, ktorý podal opozičný poslanec Oto Žarnay.

    „Vyhovením ich požiadavky by nebola dodržaná 10-týždňová lehota na predloženie zmeny VZN pred plánovaným zasadnutím MsZ na odborné posúdenie v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a rokovacím poriadkom MsZ,“ skonštatovala Šnajdárová.

    Aktivisti podľa jej slov pred necelými dvoma týždňami súhlasili s vytvorením odborných skupín a vyslali na prvé stretnutie k právnym otázkam svojich zástupcov. “Teraz už nechcú odborne diskutovať a ďalej eskalujú napätie v našom meste. Sú to tí istí ľudia, ktorým bola doručená pred desiatimi dňami deklarácia Košice proti násiliu. Doteraz na text deklarácie nijakým spôsobom nezareagovali. Neprihlásili sa k nej, nepodporili ju, napriek tomu, že ju odsúhlasili a podpísali nielen zástupcovia vedenia mesta, ale aj členovia Mestskej rady v Košiciach na rokovaní 22. augusta,” vysvetlila Šnajdárová.

    Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna bratislavskej spoločnosti EEI prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle a aktivisti zvolali viacero protestov a zbierajú podpisy pod petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zmenu koncepcie parkovania v meste.

    Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Na jednu bytovú jednotku je možné zakúpiť tri rezidentské karty, cena prvej na rok je 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur. Pre celú zónu platia tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Čas spoplatnenia návštevníckych miest je počas pracovných dní od 07.30 h do 18.00 h a v sobotu od 07.30 h do 13.00 h. Celodenné parkovanie majú zabezpečiť záchytné parkoviská. 

    - Reklama -