Van der Bellen sa ujal úradu rakúskeho prezidenta. Noviny ho prirovnávajú ku Kiskovi

    0
    Alexander Van der Bellen (Autor: SITA)

    „Slávnostne sľubujem, že budem verne dodržiavať ústavu a všetky zákony republiky a že svoje povinnosti budem vykonávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia,“ preniesol Van der Bellen tradičný inauguračný sľub. Bývalý predseda strany Zelených v závere vynechal dôvetok „k tomu nech mi dopomáha Boh“, ktorý podľa ústavy nie je povinný.

    Rakúsko hľadalo nového prezidenta viac ako rok. Volebná kampaň sa výrazne predĺžila, pretože májové druhé kolo voľby pre nezrovnalosti pri sčítaní hlasov zrušil ústavný súd. Prvý termín opakovaného druhého kola potom úrady zrušili pre problémy s obálkami s ohľadom na korešpondenčné hlasovanie, a tak sa voľby nakoniec uskutočnili až 4. decembra. Rovnako ako v máji v nich Van der Bellen porazil svojho rivala Norberta Hofera z pravicovej protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

    Nástupu nového rakúskeho prezidenta do úradu sa venuje komentár v piatkových HN. Komentátor Martin Ehl upozorňuje, že bývalý predseda rakúskych Zelených, sedemdesiattriročný Van der Bellen, nastupuje v dňoch, kedy sociálnodemokratický kancelár Christian Kern spochybnil vládnu koalíciu s ľudovcami a kedy nie sú vylúčené predčasné voľby. Tie by však vyhrala práve nacionalistická FPÖ. Van der Bellen v kampani povedal, že keby vyhrala, nepoveril by jej členov zostavením vlády, poukazuje Ehl.

    Van der Bellenove prvé kroky a prejavy sú v komplikovanej domácej aj európskej situácii očakávané s najväčším napätím. Mohol by totiž – podobne ako napríklad Andrej Kiska na Slovensku – aj bez zásadných právomocí významne ovplyvňovať politickú a spoločenskú situáciu v krajine, ktorú zneistil príliv utečencov a nárast popularity nacionalistov, myslí si Ehl.

    Sociálni demokrati a ľudovci si stanovili do piatku termín na oživenie svojej vládnej spolupráce a zostavenie nového programu. V prípadných voľbách môžu viac stratiť sociálni demokrati, pretože ľudovci sa už potichu chystajú na prípadné koaličné partnerstvo s FPÖ, píše ďalej Ehl.

    V súčasnej napätej situácii tak môže rakúsky prezident hrať nielen v politickej debate, ale aj v procese vymenovania prípadnej novej vlády dôležitú rolu. V nástupnom prejave sa však Van der Bellen snažil dať najavo, že nikomu nemieni nadŕžať, uzavrel Martin Ehl svoje zamyslenie.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -