Valónsky premiér: Máme lepšiu dohodu, ako bola pôvodná CETA

    0
    Ilustračné foto: Protesty proti dohode CETA v európskych mestách (Autor: TASR)

    “Nie je to dokonalé, ale je to lepšia zmluva. Opravená CETA. Dohoda, ktorá nám umožní nadviazať bratské vzťahy s Kanaďanmi a udržiavať s nimi bližšie hospodárske, obchodné a politické styky… Sme hrdí, že sme Valóni,” uviedol Magnette.

    Regionálna vláda Valónska odmietla minulý týždeň podpísať návrh dohody CETA v podobe, ako ju pripravila Európska komisia a kanadská vláda. Po takmer týždeň trvajúcich rokovaniach s predstaviteľmi inštitúcií EÚ, kanadskej vlády a s ostatnými zložkami belgickej federácie, sa vo štvrtok zrodila kompromisná vnútrobelgická dohoda, ktorá nespokojným belgickým regiónom poskytuje záruky, ktoré reagujú na ich výhrady týkajúce sa tejto obchodnej dohody. 

    Valónsky parlament zasadá v Namure. Okolo 16.00 hodiny miestneho času by sa mal vyjadriť k výsledkom vnútrobelgických politických konzultácií a k tomu, či podporí CETA v novej podobe. Rovnako dnes sa k tejto záležitosti vyjadria aj parlamenty bruselskej vlády, valónsko-bruselskej federácie a frankofónnej jazykovej komunity v Belgicku.

    Magnette poslancom povedal, že vďaka dianiu okolo CETA bude valónsky parlament “slávny vo všetkých štyroch kútoch sveta”. Podľa jeho slov niektoré odhady naznačujú, že CETA by mohla priniesť pre EÚ 12 miliárd eur ročne a 8 miliárd eur pre Kanadu; ak sa však porovnajú tieto číselné údaje na počet obyvateľov oboch strán, obchodná dohoda je desaťkrát zaujímavejšia pre Kanadu ako pre Európsku úniu, tvrdí valónsky premiér.

    - Reklama -