Valkov vrah bol známa firma. Jeho komplica bude zastupovať Lipšic

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (vľavo) a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar počas tlačovej konferencie k novým skutočnostiam v prípade Valkovej vraždy (Autor: TASR - Marko Erd)

    Podľa Lipšica sa obvinený rozhodol spolupracovať aj pre dohodu na nižšom treste a tiež zo strachu o vlastný život, píšu topky.sk. „Keďže páchatelia cez okenný rám aplikovali plyn zo štartovacej pištole, Ernest Valko otvoril kvôli dráždivosti plynu všetky dvere na terasu. Páchatelia išli dnu postupne, a to cez rôzne vchody,“ napísal Lipšic na sociálnej sieti. Komplic vraj vraždu Valka priamo nevidel, počul iba jeden výstrel. V septembri malo dôjsť k nedorozumeniam v spolupráci, preto sa rozhodol požiadať o pomoc práve Lipšica.

    Prominentný právnik Valko zomrel vo svojom dome v Limbachu po strelnej rane v novembri 2010, pričom sa dlho špekulovalo, že išlo o objednávku. Niekdajší prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak už pred rokmi naznačil, že išlo o lúpež. Písali sme o tom viac TU. V roku 2014 našli v Kučišdorfskej priehrade pri Pezinku Valkovu zbraň, ktorú tam odhodili páchatelia, tento rok vyšetrovatelia našli aj vražednú zbraň.

    Na tlačovej besede k prípadu generálny prokurátor Jaromír Čižnár konštatoval, že Valkova vražda sedem rokov traumatizuje spoločnosť, pričom mnohí prestávali veriť, že sa ju podarí objasniť. Netrvalo to však dva mesiace, ako dúfali pred dvoma rokmi.

    Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení mali rozhodnúť, že vylúpia Valkov dom, ešte v októbri 2010. „Začali sledovať dom poškodeného v Limbachu, aby zistili jeho obvyklé správanie,“ povedal Gašpar. Jozef R. si mal zadovážiť zbraň kalibru 9 mm a obaja obvinení mali 8. novembra 2010 večer čakať pred právnikovým domom, po jeho príchode aplikovať zapáchajúcu chemikáliu pre otvorenie vchodov a vniknúť za Valkom do domu.

    Vražednú zbraň polícia podrobila znaleckému skúmaniu. „Bola zistená individuálna zhoda s nábojnicou a strelou nájdenou pri obhliadke miesta činu domu poškodeného,“ informoval Gašpar.

    Lupiči si podľa polície z právnikovho domu nič neodniesli. Policajti našli aj telá 43-ročného Jozefovho komplica Antona H. a jeho psa. Mal ich v marci 2014 zastreliť a zakopať Jozef R. v snahe zahladiť stopy o ďalšej trestnej činnosti.

    Námestník Generálnej prokuratúry SR pre trestný úsek Peter Šufliarsky doplnil, že orgány činné v trestnom konaní vyšetrovali tento prípad vraždy bez prerušenia sedem rokov. Za ten čas vykonali 12 obhliadok miesta činu, 108 výsluchov svedkov a poškodených, 72 znaleckých dokazovaní, štyri domové prehliadky a 40 prehliadok tela.

    Bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR našli bývalá manželka a dcéra. Strela spôsobila smrteľné zranenia srdca a pľúc, výstrel z krátkej guľovej zbrane padol spredu z niekoľkých metrov. Privolaní zdravotníci konštatovali smrť. „Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme páchateľov vypátrali a postavili pred súd,“ uviedol po vražde Lipšic ako minister vnútra.

    Valko bol v rokoch 1990 až 1991 podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR, nato sa stal predsedom Ústavného súdu ČSFR. Ako advokát zastupoval štát i politikov vo viacerých známych kauzách, naposledy exministra financií Ivana Mikloša v spore s Robertom Ficom.  

    autor: rp, TASR

    - Reklama -