Valí sa to na nás. Nestíhame ich registrovať. Zúfajú Nemci pri nápore imigrantov

    0
    Utečenci na stanici (Autor: SITA)

    Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere sa v týchto dňoch vyjadril, že komplexné údaje za deviaty mesiac bude mať k dispozícii až v priebehu nasledujúcich dní. Zdôvodnil to faktom, že časť migrantov sa vyhýba registrácii, alebo aj napriek registrácii pokračuje ďalej, uviedla agentúra DPA.
    Spolkový rezort vnútra v Berlíne však už pracuje na návrhu zákona, ktorým chce jeho šéf podporiť zámer zriadiť tranzitné zóny v prihraničných oblastiach, v ktorých by sa súčasne urýchlil azylový proces. Nemecko napriek dočasnému septembrovému obnoveniu hraničných kontrol totiž prijíma všetkých, ktorí chcú o azyl požiadať.

    Thomas de Maiziere v stredu loboval za zriadenie prihraničných tranzitných zón priamo na pôde Spolkového snemu v Berlíne, kde však panujú na takýto postup odlišné názory. Kým Kresťanskosociálna únia (CSU) ho požaduje už dávnejšie, a viacerí predstavitelia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) ho taktiež podporujú, opoziční Zelení, ako aj strana Ľavica kritizujú zriadenie takýchto tranzitných centier ako nehumánny krok, respektíve vytvorenie situácie, v ktorej by sa tisícky ľudí ocitli v strašných pomeroch.

    Ako pripomenul spolkový minister vnútra podobný postup už platí na letiskách, platná legislatíva by však jeho zavedenie na štátnych hraniciach neumožňovala, aj keď smernica Európskej únie poskytuje členským štátom právomoc zaviesť takýto postup na štátnych hraniciach.

    Nemecko má s registráciou utečencov evidentne problémy, a to v značnom rozsahu. Podľa nového šéfa Spolkového úradu pre migráciu a utečencov Franka-Jürgena Weiseho je v krajine odhadom 290 000 neregistrovaných utečencov. Doteraz tak nejestvuje ani riadny prehľad o celkovom počte osôb, ktoré dorazili do krajiny, či o miestach ich pobytu. Jedným z opatrení, ktoré by mohlo priniesť zmenu, je zdvojnásobenie počtu zamestnancov Weiseho úradu. Ďalším je zlepšenie spolupráce s inými inštitúciami, jednotlivými spolkovými krajinami, ako aj mestami a obcami.

    - Reklama -