Váhostav aj teta Anka idú bokom. Kto je pomyselný víťaz utečeneckej krízy? Zamýšľa sa bývalý politológ

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

    Ako uvádza Klus, vzdelaním politológ, vo svojom blogu na portáli etrend.sk, víťazi aj porazení utečeneckej krízy začínajú byť známi. Výsledkom samitu sú podľa neho úsmevy a spokojnosť aj domáca podpora nebývalých rozmerov.

    Na čom stojí a padá riešenie?

    Maďarsko sa „preslávilo“ vďaka svojmu premiérovi Orbánovi postavením plota, ktorý mal spomaliť tok utečencov. Kým spočiatku plot nevzbudzoval všeobecné nadšenie zo strany európskej verejnosti, nepriepustná hranica mala byť realitou niekde inde. „Plot na jednej časti hranice navyše nespôsobí nič iné, len spomalenie a presmerovanie toku utečencov inam a posilnenie napätia medzi susednými krajinami. V neposlednom rade, skutočné riešenie utečeneckej krízy stojí a padá na odradení prichádzajúcich na cestu sa vôbec vydať, nie na jej komplikácii,“ myslí si tímlíder strany SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

    Iné ako “európske” riešenia

    Podľa Klusa nemožno uprieť šéfovi Európskej komisie Jean-Claude Junckerovi snahu hľadať riešenia. Realita je však taká, že utečenci prichádzajú v desiatkach tisícov a krajiny ako Macedónsko, Srbsko či Chorvátsko chcú, aby sa hranica začala brať vážne. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zas neprestáva snívať svoj sen o humanitárnom riešení, myslí si Klus. Preto niet divu, že niektorí voliči, nielen maďarskí, sa správajú tak, ako sa správajú. A nie sú to práve „európske“ riešenia. Ani slovenského voliča neznepokojujú až tak kauzy ako Váhostav či „teta Anka“. Naším hrdinom, resp. víťazom sa tak podľa Klusa môže stať aj Robert Fico, ktorý sa tiež stavia voči migrantom nekompromisne. „Dnes môže len ľutovať, že mu utečeneckú krízu osud nedoprial už pred prezidentskými voľbami,“ myslí si Klus. Ak je teda podľa neho skutočným víťazom utečeneckej krízy Fico alebo Orbán, potom je zrejme jasné, kto sú tí porazení.

    Celý blog Martina Klusa si môžete prečítať TU.
     

    - Reklama -