Väčšina moslimských voličov podporí v primárkach demokratov a ešte k tomu ženu…

    0
    Vlajka USA (Autor: SITA)

    Hlasovania sa chce zúčastniť 73 percent respondentov v štátoch Kalifornia, New York, Illinois, Florida, Texas a Virgínia, kde sa prieskum konal. Z nich 67 percent uviedlo, že podporia demokratov, konkrétne Hillary Clintonovú (51,6 percenta) a Bernieho Sandersa (22 percent). Republikánom mieni dať svoje hlasy len 15 percent opýtaných, informovala agentúra DPA.

    Moslimovia tvoria asi iba jedno percento americkej populácie. Prieskum sa uskutočnil 26. januára na vzorke takmer 2000 moslimských voličov. Mali odpovedať na otázky, či sa zúčastnia na primárkach v ich domovskom štáte, ktorú stranu a ktorého kandidáta pravdepodobne podporia, a čo považujú za najdôležitejšiu tému prezidentských volieb v roku 2016 (na prvých troch miestach skončili islamofóbia, ekonomika a zdravotná starostlivosť).

    Vysokú volebnú účasť si autori prieskumu vysvetľujú rastúcimi islamofóbnymi náladami v USA. Olej do ohňa prilial republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump, ktorý vlani v decembri požadoval zákaz vstupu moslimov do USA. Napriek tomu podporuje tohto kontroverzného kandidáta 7,47 percenta moslimských respondentov.

    - Reklama -