Václav Klaus pre PL: To je výzva k totálnej revolúcii a zvrhnutie európskej vládnucej oligarchie. Väčšie ohrozenie dnes prichádza zo „Západu“ než z Východu

    0
    Bývalý český prezident Václav Klaus (Autor: TASR)
    V knihe Aleša Valentu Jeden rok konzervatívnej publicistiky, ktorú vydáva Inštitút Václava Klausa, ma zaujala silná veta v úvode, kde autor píše o tom, že hordy mladých agresívnych moslimov sú smrteľnou hrozbou pre európsku kultúru a našu bezpečnosť. Súhlasíte s takou tézou?
     
    Ja možno nepoužijem úplne rovnaké adjektíva a rovnaké slová, ale to, že je európskymi elitami organizovaná masová migrácia vážnym a zásadným, fundamentálnym nebezpečenstvom pre Európu a európsku kultúru, a európsku civilizáciu, tak to je základná téza našej minuloročnej knihy Sťahovanie národov; a v tomto zmysle ja s autorom úplne súhlasím.
     
    Vy ste tu vystúpili s tým, že Nemecko preto, že vníma svoju historickú vinu za nacizmus, chce zničiť Európu a európske štáty…
     
    Samozrejme, že sa mnohí zamýšľame nad tým – a ja pri svojich častých cestách do Nemecka dvojnásobne – nakoľko je to všetko nemecký pokus o akési vyviňovanie sa z toho, čo Nemci urobili dvakrát v dvadsiatom storočí, a nakoľko je to len výhovorka pre dnešné súčasné ambície Nemecka. To je na veľkú vážnu diskusiu. V každom prípade je Nemecko svojím správaním v tomto zmysle hrozbou pre Európu, o tom ja som stopercentne presvedčený. A na základe toho je aj hrozbou pre nás. Ja viem, že je to pre nemeckého veľvyslanca v Prahe nepríčetná formulácia od bývalého prezidenta Českej republiky, ktorý bol v Nemecku mnohokrát na štátnych návštevách, ale ja to tak naozaj cítim.
     
    Autor knihy zmieňuje aj demografické predikcie. Všeobecne sa hovorí o tom, že západná Európa, bývalá pôvodná EÚ-12 alebo EÚ-15, môže prejsť zásadnou demografickou premenou a moslimovia tam môžu získať do 40 rokov väčšinu. Myslíte si, že k tomu môže dôjsť? A máme tu my v tom prípade, že by to k tomu smerovalo, šancu ten stredovýchodný priestor Vyšehradu či trebárs časti Balkánu ďalej ubrániť?
     
    Ja by som si prial, aby sme sa udržali pri živote. Ale nemám žiadne veľké ilúzie o Vyšehrade, nikdy som ich nemal. Bolo to chvíľkové vzopätie krajín Vyšehradskej štvorky na jeseň roku 2015 a prvou krajinou, ktorá toto vzopätie porušuje a vyvlieka sa z toho, je, samozrejme, Česká republika. Česká republika je najslabším článkom toho reťazca vyšehradských krajín. Ja, keby som bol Poliak a Maďar, tak by som sa veľmi zlostil „na tých Čechov, čo robia“. Takže že by som v tom videl nejakú obriu šancu… Kiežby! Kiežby! Nechcem, aby to znelo, že by som bol proti. Kiežby! Mnohokrát som sa za celých 25 rokov v politike snažil dávať dohromady tie štyri vyšehradské krajiny a hľadať niečo, kde by začali ťahať za jeden povraz a presadzovať to v EÚ. Nedarilo sa to. Nikdy to nechceli. A ukazuje sa, že je to jednoducho ťažké. Každá tá krajina má svoje historické záťaže, svoju minulosť, svoje historické zážitky, svoje aktuálne záujmy. Bohužiaľ, sa to spoločne nezhoduje.
     
    Napríklad tým tlakom možno budeme k tej spolupráci donútení…
     
    Tlakom sme boli na jeseň roku 2015 donútení, aby sme sa správali trošku racionálnejšie, než sa správame normálne. Ale predsa tí naši Sobotkovia to už dávno odpískali.
     
    Pokiaľ ide o západnú Európu, myslíte si, že dôjde k tomu „podrobeniu“, ako často citujete knihu Michela Houellebecqa? Že islam zvíťazí?
     
    Ja sa vždy bojím menej vonkajšieho tlaku. Ani v tej našej knižke Sťahovanie národov nehovoríme primárne o migrantoch, my nehovoríme o moslimoch, my nehovoríme o nebezpečenstve islamu, my vidíme nebezpečenstvo v nás. To je moja téma. Ide o nás a našu slabosť. To je tá vec, ktorá nás ničí. Keby sme neboli slabí, tak sem môže niekto migrovať, ale nič by sa nestalo. Ale keď ten migrujúci narazí na úplne mäkkú nebrániacu sa Európu, tak to je to nebezpečenstvo. Takže ja sa nenechám vyprovokovať k atakovaniu moslimov, islamu, Arabov a neviem koho ďalšieho.
     
    Bola schválená smernica Európskej únie o zbraniach, ktorá má obmedziť držanie legálnych zbraní v celej EÚ. Čo si o tom myslíte?
     
    Ja presne neviem, čo bolo schválené, preto to neviem komentovať. Nemám na to supersilný názor. Ja som človek, ktorý ešte nikdy zo žiadnej zbrane nevystrelil, ktorý keď bol rok na vojne, tak hral basketbal a strieľal maximálne na kôš, a teda nie som ten, kto by chodil na zajace alebo na jelene. Ja nie som ten vhodný človek, ktorého sa pýtať na domáce držanie zbraní. Nikdy by mi to nenapadlo. Viem, že kdekto už má zbrojný pas a niekde v taške alebo vrecku nosí pištoľ, ale to je mimo môj svet.
     
     
    A čo z hľadiska toho, či by to mala regulovať Európska únia a či by nám do toho mala zasahovať?
     
    To je otázka, ktorú počujem každú chvíľu – nemyslím len v tejto téme – ktorá je podľa môjho názoru buď zámerne provokatívna, alebo hlúpa. To sú otázky, ktoré hovoria: „Malo by sa v Európe urobiť toto inak, toto inak, toto inak?“ A ja na to vždy rezolútne odpovedám: To nie je subtílna, jemná, malá otázka o tom či onom v Európskej únii. To je výzva k totálnej revolúcii a zmeteniu doterajších poriadkov a zvrhnutie európskej vládnucej oligarchie a vládnuceho establishmentu. Je mylné vyjadrovať sa len k jednej konkrétnej veci. Ja sa strašne hnevám, keď počujem návrhy, ako to vyriešiť, aby euro fungovalo lepšie. Odpovedám, že nič také nie je možné, a volajte po revolúcii, aby sa zrušilo euro, ale nehovorte, že by sa bez revolúcie mohli zaviesť opatrenia, ktoré by bez revolúcie a zrušenia eura negatívne prejavy eura odstránili. To nie je možné. To sa týka zbraní i čohokoľvek iného.
     
    Vy sám hovoríte, že Nemecko je pre budúci vývoj Európy kľúčové; a tým sa zaoberá aj tá kniha Aleša Valentu. Tak ako vidíte ten vývoj v Nemecku, šanca AfD a Schulza verzus Merkelovej?
     
    Nerád predpovedám tieto politické veci, ale myslím, že AfD sa nepresadzuje, nevie presadzovať. To jej presadzovanie je šialene blokované. Ale zase by som vždy hľadal vinu vnútri, a nie vonku. Myslím, že je to relatívna slabosť AfD za situácie, do ktorej sa nechala zatlačiť. To je prvá časť odpovede. Druhá časť je, že Nemecko je rafinované a miesto logického sporu, ktorým by mohol byť súboj AfD s Merkelovou ako reprezentantkou politického establishmentu, sa asi demiurgom nemeckého štátu a nemeckých médií podarilo vytvoriť úplne iný súboj – umelé vytvorenie súboja Merkelová vs Schulz je tým totálnym vynulovaním súboja AfD vs Merkelová či AfD vs establishment. Myslím si, že tým hrozí veľmi zlý výsledok AfD vo voľbách.
     
    Spomínali ste, že slovo Západ by sa malo používať už len v úvodzovkách, pretože dnešný takzvaný „Západ“ už nie je Západom. Konzervatívny mysliteľ John Laughland, zjednodušene povedané, razí myšlienku, že dnešné Rusko vykoplo marxizmus von a ten marxizmus je dnes na Západe. Takže sa trochu prehodilo to, čo je dnes Východ a Západ…
     
    Myslím, že Laughland to hovoril trochu zložitejšie, a ja to takto jednoducho nechcem potvrdiť. Ale silná téza Aleša Valentu o tom, aby sme už lacno nepoužívali slovo Západ, je pravdivá. Pretože ten dnešný „Západ“ je už niečo úplne iné než to, čo sme si niektorí pod slovom Západ predstavovali. Takže „Západ“ nie je Západom a väčšia hrozba dnes prichádza zo „Západu“ než z Východu. To áno. Ale nebudem komentovať priamo tu nejako vami prerozprávanú Laughlandovu vetu. To je nepresné.
     
    Tak vždy ide o nejakú abstrakciu…
     
    Nie, nie, nie, nie. V odpovedi a otázke nie je abstrakcia.
     
    No dobre, ešte sa opýtam na jednu vec. Autor knižky Valenta hovorí, že ekonomická globalizácia, nadnárodné firmy spoločne s multikulturalizmom vytvárajú akýsi smrtiaci eintopf a podnikatelia z nadnárodných firiem majú tendenciu na opustenie národnej identity a podobne. Ako to vidíte vy?
     
    Teraz ste položili niekoľko otázok. Ak tí veľkí podnikatelia globalizovaného sveta robia to či ono, ako ste povedali, to určite áno. Ale ja na rozdiel od Aleša Valentu slovo „globalizácia“ nepoužívam. Ja to považujem za nedefinovaný pojem. Ja by som ho nikdy nevyslovil. Ja sa v tomto od Aleša Valentu asi veľmi líšim. On ako neekonóm prijal bez, myslím, veľkého premýšľania mediálne módne používanie slova „globalizácia“, ktoré ja by som nikdy nevyslovil. Ja hovorím o „internacionalizácii“ najrôznejších ľudských a ekonomických aktivít a ak ma niečo trápi, tak nie neutrálne tá „globalizácia“, ale ak ma niečo trápi, tak je to „globalizmus“, teda ideológia, ktorá nás tlačí do globálnych riešení. „Globalizácia“ je slovo, ktoré ste odo mňa, ak som sa niekedy nepreriekol, nemohli nikdy počuť.
     
    Aké očakávate výsledky volieb v Holandsku a ako dopadne Geert Wilders? (Rozhovor bol robený v utorok, pozn. redakcie.)
     
    Detailne nesledujem situáciu. Vnímam, že jeho preferencie klesajú. Vždy sa dá očakávať, že sa úplne zomkne establishment všetkých politických strán, všetkých názorov a všetkých farieb pleti a všetky „izmy“, aby potlačili to, čo chce ten establishment nabúrať. Takže mám pocit, že to dopadne tak, ako ukazujú prieskumy. Rovnako aj vo Francúzsku. Ako to dopadlo v Rakúsku, tak to dopadne aj v Holandsku.
     
    - Reklama -