Václav Klaus mladší vypustil rázny text o „lepšoľuďoch“: Neustále sa snažia liezť do životov iných ľudí, prevychovávať…

    0
    Václav Klaus mladší (Autor: Daniela Černá)

    „Lepšoľudia“ sú podľa Klausa jedinci, ktorí sami seba považujú za vzdelaných, hoci v skutočnosti často nie sú veľmi vzdelaní. Podľa Klausa veľakrát tvrdia o ľuďoch, ktorí majú odlišné názory ako oni, že sú hlúpi.

    „Lepšoľudia sa tiež neustále snažia liezť do života iných ľudí, robiť nejaké prevychovávacie kampane a sú čoraz viac agresívni. Lepšoľudia vedia, že v Prahe namiesto magistrály by malo byť stromoradie a promenáda pre káčatká. Proti ostatným ľuďom je vhodné použiť petície, kolektívne donucovacie prostriedky, a keď to nepôjde podobrom – niekto sa nepodrobí, bude musieť byť od spoločnosti izolovaný,“ napísal Klaus vo svojom tradičnom pondelkovom komentári na serveri Novinky.cz.

    „Lepšoľudia“ sa však podľa Klausa dajú spoznať aj inak. Teraz v demokracii protestujú proti tomu, aby spevák Michal David dostal štátne vyznamenanie. Ale za komunistického režimu tí istí ľudia mlčali alebo ešte pravdepodobnejšie tancovali na jeho pesničky. Klaus vraj nikdy piesňam Michala Davida neholdoval, ale požiadal „lepšoľudí“, aby nechali Michala Davida na pokoji.

    Ďalšia skupina „lepšoľudí“ podala trestné oznámenie na profesora Petra Piťhu za jeho kázanie. Trestné oznámenie podala na kňaza Česká ženská lobby, ktorá si myslí, že duchovný šíri poplašné správy. Aj jeho sa Klaus zastal.

    „Obe pomätené a totalitné ideológie – marxistická aj nový kultúrny marxizmus – sú úplne rozhorčené z toho, keď kňaz v kostole prednáša niečo iné, než ony hlásajú. Obe by ho za to rady poslali do väzenia, aby už takto na občanov nepôsobil a bol potrestaný. Tu sa, vďakabohu, analógia zatiaľ končí – aj keď vôľa by tu bola. Nechajte ho tak,“ pokračoval český poslanec.

    Ak teda niekto naozaj chce, aby spoločnosť obývali lepší ľudia, Klaus si myslí, že každý musí začať u seba. Treba viesť deti k láske k prírode, ku kultúre, brať ich na koncerty, do galérií a doma mať poriadnu knižnicu, v ktorej si ratolesti vyberú knižku podľa vlastnej chuti a načerpajú z nej poučenie, rozšíria si slovnú zásobu, pobavia sa a prípadne budú o veciach premýšľať.

    Celý komentár nájdete na webe Novinky.cz.

    - Reklama -