Václav Klaus mladší: Som za to, aby išla ODS do vlády s ANO

    0
    Václav Klaus mladší (Autor: Daniela Černá)

    To, že ho nezvolili za prvého podpredsedu, pripisuje tomu, že mal asi menej vtipný prejav. „Myslím si, že ľudia, ktorí sa neboja voličov a ktorých názory sú známe, majú kandidovať na vedúce pozície. Mám rád demokraciu v zmysle výmeny názorov a súťaže myšlienok,“ dodal v rozhovore pre Novinky.cz s tým, že bol asi veľmi napravo.

    Do vedenia ODS vraj už na januárovom kongrese kandidovať nechce. „V tomto som skutočne demokrat. Človek má postupovať zdola,“ poznamenal Klaus mladší.

    Niektorí členovia ODS si o Klausovi mladšom šuškajú, že je príliš kontroverznou osobou, čo malo podľa nich za následok jeho neúspech. Ale on sám vylučuje, že by ako školský expert ODS robil akékoľvek kontroverzné veci.

    „Asi som dosť napravo, napríklad si myslím, že EÚ je nereformovateľná, aj keď oficiálne stanovisko strany je, že musíme EÚ reformovať. Je to účelová nálepka. Hovorili mi, že som solitér, že sa mám zapojiť, a keď som sa chcel zapojiť, tak mi zase hovorili, že nemám kandidovať. Je to začarovaný kruh,“ povzdychol si Václav Klaus mladší.

    Potom povedal, že voliči ho zvolili preto, aby menil školstvo, a nie z toho dôvodu, aby sa stal profesionálnym kritikom. Istým spôsobom potvrdil, že by bol za to, aby išla ODS do vlády s hnutím ANO. „Aj tak sa to dá povedať. Vstúpiť do politiky vďaka veľkej podpore učiteľov a riaditeľov škôl a potom nadávať štyri roky v Poslaneckej snemovni, že je niekto malý demokrat, nie je nič pre mňa,“ povedal.

    Podľa jeho slov sú teraz dve možnosti: buď vznikne stabilná vláda s podporou Poslaneckej snemovne a pôjde si podľa svojej osi, alebo budú vznikať koalície na rôzne typy zákonov. „Dúfam, že budem mať možnosť niečo zmeniť v školskom výbore,“ dodal Klaus mladší s tým, že jeho cieľom je uvoľniť učiteľom ruky a zmierniť legislatívne účinky minulého volebného obdobia.

    Z hľadiska školstva by vraj mohla v Poslaneckej snemovni vzniknúť väčšina, ktorá má na školstvo výrazne iné názory ako v minulom období. „Keby som bol zlý, tak poviem, že treba zrušiť všetky nariadenia školského zákona za uplynulých päť rokov,“ uzavrel Klaus mladší s tým, že zmena nenastala a ide o veci, ktoré systém zaťažujú.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: nab

    - Reklama -