Václav Klaus bije na poplach: Toto je nebezpečnejšie než čokoľvek iné

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    V poslednom čase sa často hovorí o rozdelení sveta na Západ a Východ, pričom v našom priestore tým máme na mysli príslušnosť k liberálno-demokratickým režimom na jednej strane a k Rusku na druhej. Rovnako tak sa dnes svet často delí na bohatý sever a chudobný juh. Klaus však toto delenie sveta podľa svetových strán považuje za bezúčelné, za nič nehovoriace. Pre neho ide len o svetové strany.

    Ak sa zamýšľame nad dnešným svetom, mali by sme si podľa exprezidenta stanoviť iné deliace kritériá. Možno náboženské, možno kultúrne, možno ekonomické alebo ich určitú kombináciu. Podľa Klausa je namieste si nejakú presnejšiu definíciu stanoviť, bez nej budú mnohé debaty len plané.

    Faktom zostáva, že svet je rozdelený, hoci teda podľa Klausa nie je jasne definované, ako presne je rozdelený. Druhý český prezident priznáva, že nevie, ako tieto priepasti preklenúť, vie však, čo by sa nemalo robiť. Nemali by sme sa usilovať o prekonanie všetkých rozdielov, lebo všetky rozdiely na svete prekonať nemožno. Nemožno ho zjednotiť pod krídlami jedinej ideológie, pričom to podľa Klausa platí aj o demokracii.

    „Mali by sme spolu hovoriť, mali by sme sa snažiť vzájomne pochopiť a predovšetkým by sme sa mali rešpektovať, ale nemali by sme sa snažiť uniformovať. To by bolo oveľa nebezpečnejšie ako čokoľvek iné. Mali by sme zachovať prírodné, historické a spontánne vyvinuté rozdiely,“ zdôraznil Klaus.

    Súčasná európska elita robí dnes obrovskú chybu v tom, ako sa stavia k ilegálnej migrácii. Svojím prístupom sa možno snaží niektoré rozdiely preklenúť, ale v skutočnosti ich len zväčšuje.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -