Václav Klaus: Oni chcú čo najviac migrantov, aby z nich stvorili novú Európu

    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    Blížiaci sa tohtoročný Deň Európy bol inšpiráciou pre vedeckú konferenciu, ktorá sa uskutočnila na pôde Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov v Prahe pod názvom Európa v imigračnej kríze: aké sú východiská? Prvý rečník, bývalý prezident Václav Klaus, upozornil, že Európa sa nachádza nielen v migračnej kríze, ale v kríze ďaleko širšej a všeobecnejšej. „Táto všeobecnejšia kríza, vyvolávajúca dnešnú stagnáciu, ak nie dokonca úpadok Európy, je aj tou najvýznamnejšou príčinou vzniku dnešnej masovej, do Európy smerujúcej migračnej vlny. Nie obrátene, lebo hlboká kríza je tu aj bez migrácie. Migračná vlna k nej bezpochyby pridáva ďalšiu, nie bezvýznamnú dimenziu. To považujem za koncepčne veľmi dôležitú tézu,” vyhlásil pred úplne zaplnenou prednáškovou sálou VŠMVV.

    Hneď vzápätí poukázal na to, že kto príde s takým názorom, stane sa predmetom zúrivého ataku europeistov. „Teda samozvaných majiteľov kľúčov k Európe, aby som použil tento príznačný a pre moju generáciu nezabudnuteľný Kunderov termín, objektom ataku týchto zástancov viery v prínos nikdy nekončiaceho prehlbovania európskej unifikácie a centralizácie, zástancov viery vo svoje vlastné múdro, založené na pochybných ideách posledných desaťročí. V dnešnej forme európskej integrácie a v politickom, ekonomickom a sociálnom systéme Európy vidia títo ľudia akési takmer nadpozemské dobro. Príčinu migračnej vlny hľadajú len a jedine v rozvrate štátov Blízkeho východu a severnej Afriky. Na svoju milovanú Európsku úniu a na rozhodovanie jej predstaviteľov nedajú dopustiť,” upozornil exprezident.

    V Európe došlo k diskreditácii a opusteniu tradičných hodnôt

    Títo ľudia si neuvedomujú vinu Západu, najmä Spojených štátov, za rozvrat arabských krajín a za nezmyselný pokus o násilný tzv. vývoz demokracie do týchto krajín. „Časť z týchto europeistov si asi dokonca želá, aby k nám migrantov prišlo čo najviac, lebo jedine tak je podľa nich možné stvoriť novú Európu a nového európskeho človeka. Z nás, zo starých Európanov v starých európskych krajinách, sa Európa na ich obraz vybudovať nedá,” uznal Václav Klaus, že v tomto teda europeisti pravdu skutočne majú. Argumentov proti takýmto postojom má mnoho, pričom odmieta, že by bolo možné dôvody dnešnej masovej migrácie hľadať v údajnom nedostatku pracovných síl v Európe alebo v poklese pôrodnosti a starnutí obyvateľov Európy.

    Masovú migráciu spôsobili mimoriadne chaotické politické rokovania a správanie v Európe. Václav Klaus zdôraznil tri hlavné dôvody migračnej krízy. „Prvým je všeobecné prijatie nezodpovednej doktríny ľudských práv, ktorá sa tvári, že ľudia majú právo na široko a stále širšie definované práva. Druhým je, že v Európe došlo k úspešne vykonanému zdiskreditovaniu a upusteniu tradičných hodnôt, základných princípov ľudského správania, životného štýlu a rešpektu k hierarchicky usporiadanému princípu organizácie ľudskej spoločnosti. Tretím dôvodom je, že v Európe zvíťazila doktrína europeismu, ktorý je konglomerátom postdemokratickej politickej doktríny, trh odmietajúcej a v silu múdreho štátu veriacej, úplne neliberálnej doktríny ekonomickej a sociálnej a tiež proti tradíciám sa búriacich doktríny kultúrnej či ľudskému správaniu predurčujúcej,“ konštatoval bývalý prezident.

    Cudzie prvky môžu byť korením spoločnosti, ale nesmú ju narušovať

    Potom zdôraznil, že každá spoločnosť musí zdieľať niektoré elementárne, komunitu tvoriace hodnoty, musí rešpektovať evolúciou vytvorené pravidlá, návyky a obyčaje, musí mať vybudovaný systém všetkými rešpektovaného a súčasne prísne vynucovaného práva. „Cudzie prvky, inak sa správajúci jedinci alebo skupiny jedincov, samozrejme, byť môžu, ale smú byť len zlomkom spoločnosti. Smú byť len, aj keď hocikedy vítanou, kuriozitou či atrakciou. Nesmú svojou váhou a významom zásadne narúšať alebo dokonca chcieť meniť správanie spoločnosti, v ktorej sa nachádzajú, lebo potom vzniká iná spoločnosť. Rôznosť je len korením spoločnosti. Prospieva jej však len vtedy, ak je jej v nej ako šafránu,” vysvetlil Václav Klaus s tým, že hovorí o ucelenej komunite ľudí, charakterizovanej určitou kultúrou, nie o beztvarej hmote typu ľudstvo či svet.

    Očakáva, že súčasná migračná kríza spôsobí, že Európa prestane byť Európou, ktorú poznáme. „Európa by dnešnú migračnú krízu prežiť mohla, keby bola aj naďalej Európou, teda sama sebou. Keby bola zdravá. Keby neprechádzala už minimálne pol storočie hlbokou krízou. Z nej vyplývajúce slabosti robia náš kontinent ľahko zraniteľným a neschopným sa brániť. Všetko navyše naznačuje, že sa brániť ani nechce. O to je dnešná situácia hrozivejšia. Vytvorenie Európskej únie túto krízu nezastavilo, naopak ju ďalej prehĺbilo. Nepredstavujte si však možnú deštrukcii Európy ako jednorazový akt, ako náhle zrútenie, ako rozpad, domčeka z kariet. Bude to proces, bude to evolúcia, nebude to jedna prehratá bitka,” upozornil bývalý prezident.

    Multikulturalizmus a zbúranie rovnosti ničí tradičné štruktúry

    Vinu za masívny tok migrantov do Európy vidí v systémových problémoch európskeho kontinentu aj vo “vítaní migrantov”, teda v dnešných európskych kvázielitách a v dnešných bruselských alebo probruselských politikoch. „A tiež v celej, na to napojenej mediálno-kultúrno-intelektuálnej kváziavantgarde, ktorá chce medzi novodobé elity patriť, a ktorá sa na tomto, vítaní priživuje. Práve títo ľudia sú dlhodobými spolutvorcami európskeho systému – ako politicko-ekonomicko-sociálneho, tak formy európskej integrácie. Preto nebude stačiť vymeniť dnešných politických lídrov Európy, ale aj za nimi stojacich nositeľov dnešnej európskej ideológie, dnešný európsky akademický a intelektuálny svet. K tomu jedny voľby nestačia. To si vyžaduje mnou už niekoľkokrát spomínanú evolúciu. Skúsme prispieť aspoň k jej naštartovaniu,” uzavrel Václav Klaus svoje vystúpenie na konferencii Európa v imigračnej kríze: aké sú východiská?

    Na príspevok bývalej hlavy štátu nadviazal arabista a ekonóm Jiří Weigl, podľa ktorého príčinou migračnej vlny nie je ani islam, ani vojnová situácia na Blízkom východe. „Je evidentné, že príčinou, ktorá tu migračnú vlnu vyvolala, je vývoj tam, kam migranti smerujú, teda u nás, v Európe. Je to politika európskych veľmocí a politika Európskej únie. Štedrý sociálny systém umožňuje migrantom v Európe existovať, aj keď dopyt po ich manuálnej práci už dávno pominul. Je isté, že tzv. pokrokový multikulturalizmus a zrútenie rovnosti ničí tradičné štruktúry,” uviedol Jiří Weigl a predstavu nemeckého prezidenta Joachima Gaucka o budúcom typickom Európanovi – nebielom – označil za nebezpečný sociálny experiment.

    Globální genetickí inžinieri by radi vytvorili modifikovaný európsky ľud

    Pri pohľade na súčasnú migračnú krízu a už takmer rok trvajúcu ľahkú priechodnosť vonkajších schengenských hraníc pripomenul, ako Slovensko napomínali pred vstupom do Európskej únie pre ochranu svojich východných hraníc. „To už dnes neplatí. Každý, kto bol na vojne, tak si pamätá, aká logistická úloha bola dostať vojenský útvar z kasární na cvičisko. No a pozrime sa, ako už toľko mesiacov vyzerá migračná vlna, takže musí byť organizovaná. Zámerom nebolo od počiatku migračnú vlnu zastaviť, ale rozptýliť ju po Európe. Brusel presadzuje bez ohľadu na všetko zrušenie víz pre Turecko a Ukrajinu. Je jasné, že elitám Európskej únie ide o posilnenie migrácie. Migranti sú ale sami len nástrojom a obeťami. Nás neohrozujú migranti, ale naši európski partneri, ktorí ich k nám proti našej vôli aj vôli samotných migrantov chcú umiestniť,” poukázal Jiří Weigl.

    Michal Semín, komentátor, spisovateľ a riaditeľ Inštitútu svätého Jozefa, začal svoj príspevok tvrdením, že masová migrácia našej éry je farebnou migráciou excelentnosti. „Nejde o spontánny proces, ale o proces, na ktorého existencii má niekto záujem. Veľká migračná revolúcia ale, pochopiteľne, nie je riadená z jedného miesta. Svoje záujmy pritom sledujú rôzne skupiny. Jednak sú to globální genetickí inžinieri. Európsky ľud sa podľa nich dá vytvoriť, keď sa začnú rôzne populácie medzi sebou miešať. Ich cieľom je tvorba GME – geneticky modifikovaných Európanov,” pripomenul v tejto súvislosti Michal Semín, už v 16 členských krajinách EÚ majú na komunálnej úrovni volebné právo aj cudzinci, mimo Európskej únie žijúci na ich území, čo česká legislatíva zatiaľ nedovoľuje, ale ombudsmanka Anna Šabatová by to rada zmenila.

    V povahe islamu je nadvláda nad svetom, nie sa prispôsobiť hostiteľom

    Spomenul tiež, že tuzemskí multikulturalisti chránia záujmy sexuálnych menšín a migrantov. „Úplne ovládli mainstream, ale dôsledkom toho je, že sa významne zvyšuje sledovanosť médií, ktoré nie sú pod kontrolou týchto elít. Pretože v povahe islamu je klásť si za cieľ nadvládu nad svetom a prispôsobovať sa hostiteľskej krajine nie je v povahe islamských komunít. Naopak, dochádza k rušeniu verejných betlehemov alebo vianočných osláv v školách. Nie je to ale vina len moslimov, lebo by to nebolo možné bez multikulti elít. Ide im o to, odstrániť zo spoločnosti európskych národov všetko, čo vytvára ich tradičné hodnoty, zvyky a životný štýl. To majú spoločné migranti aj multikulturalizmus,” poznamenal Michal Semín s tým, že hromadná migrácia pôsobí ako zbraň a že o zavedení bezvízového styku pre Turecko od tohtoročného júna sa rozhodlo už vlani, keď nemecká kancelárka tajuplne predniesla, že má plán.

    Mediálny analytik Petr Žantovský sa zamýšľal vo svojom príspevku nad tým, prečo novinári pri informovaní o priebehu migračnej vlny do Európy vymieňajú žurnalistickú profesiu za propagandistickú. V tejto súvislosti spomenul ich nenávisť voči prezidentovi Milošovi Zemanovi aj jeho predchodcovi Václavovi Klausovi, ktorí majú postoje úplne odlišné od tých, ktoré zastáva mainstream. „Kto má hmotný profit z migračnej krízy okrem prevádzačských gangov? Sú to neziskové organizácie, ktoré síce nesú názov mimovládne, ale aký je ich skutočný zdroj financií? Napríklad Organizácia pre pomoc utečencom dostáva ročne až osem miliónov z verejných zdrojov a až osemnásť miliónov z európskych fondov,” upozornil Petr Žantovský s tým, že na vrchole pyramídy stojí Človek v tiesni, ktorého polmiliardový rozpočet je tvorený predovšetkým z verejných zdrojov.

    Personálne prepojenie od Zielenieca a Rumla až ku Klvaňovi a Marvanovej

    Poukazuje tiež na personálne prepojenie a zázemie týchto neziskových organizácií. „Môžeme napríklad začať Janom Rumlom, predsedom správnej rady Združenia pre integráciu a zakladateľom niekdajšej Únie slobody. Alebo si všimnime, že za údajný think tank Európske hodnoty vystupuje najčastejšie jeho výkonný riaditeľ Radko Hokovský, bývalý stážista europoslanca Josefa Zielenieca. Pokračujme cez Jiřího Pehe, riaditeľa New York University v Prahe, kde pôsobí aj Monika Pajerová a Tomáš Klvaňa. V Iniciatíve pre Európske hodnoty nájdeme exdiplomata Petra Kolářa, bývalého podriadeného Jozefa Zielenieca, ďalej Libora Roučka či Šimona Pánka. Iniciatívu Svobodu médiám! zase zastupujú Hana Marvanová, Tomáš Klvaňa, podporuje ju Karel Schwarzenberg či Tomáš Halík,” vymenováva Petr Žantovský tých, ktorí sa snažia ťahať za nitky.

    V závere konferencie zrekapituloval matematik a publicista Marian Kechlibar obrat rakúskej azylovej a migračnej politiky od augusta 2015 do mája 2016. „Cez Maďarsko sa valil v auguste minulého roka prúd migrantov, išlo o niekoľkotisíc denne, rakúska politika sa vtedy striktne držala vítacej línie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. V polovici septembra rakúske štátne dráhy vypravili špeciálne vlaky pre migrantov. Kancelár Feymann útočil na maďarskú vládu a nepriamo ju porovnával s nacistami. Po uzavretí maďarskej hranice v novembri sa prúd utečencov odklonil cez Slovinsko. Rakúska vláda zaisťovala čo najrýchlejší prevoz migrantov do Nemecka. V decembri začalo Rakúsko budovať na hraniciach technickú zábranu, ktorá sa však nesmela nazývať plotom. Na hranice do preťaženého Spielefeldu povolali rakúsku armádu,” pripomenul Marian Kechlibar.

    Bez zmeny vlády došlo v Rakúsku k úplnému prevráteniu postojov

    V tom čase začal rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz vyjednávať so svojím macedónskym kolegom Nikolom Poposkim o postupnom utlmení migračnej cesty cez Balkán. „Vo februári sa objavili informácie z rakúskych policajných štatistík, podľa ktorých sa rakúske obyvateľstvo hromadne ozbrojuje, bol zaznamenaný dvadsaťnásobný nárast záujmu o zbrane, predalo sa viac ako sedemdesiattisíc brokovníc. Zverejnilo sa, že vo Viedni pôsobí 120 salafistických škôlok, v ktorých sa deti neučia hovoriť po nemecky, zato sú vystavené náboženského extrémizmu. V marci uzavrelo Macedónsko s rakúskou pomocou hranice s Gréckom v Idomeni. „Nie som Rakúsku vôbec vďačná,“ komentovala to nemecká kancelárka Angela Merkelová. V apríli zaviedlo Rakúsko prísnejšie kontroly v Brennerskom priesmyku. Dochádza k potýčkam s ľavicovými aktivistami, sú aj zranenia,” pokračoval publicista vo výpočte udalostí.

    Došlo tiež k výmene rakúskej ministerky vnútra Johanny Leitner, ktorá sa niekoľkokrát vyhrážala krajinám V4, že prídu o dotácie, keď budú odmietať prijímať migrantov. „Nasledovalo prvé kolo prezidentských volieb, v ktorých drvivo zvíťazil kandidát protiimigračnej a euroskeptickej strany Slobodných. Kandidáti oboch vládnych strán prepadli. Reprezentant sociálnodemokratickej strany Rudolf Hundstorfer už mal natlačené plagáty pre druhé kolo, skončil ale až piaty. Drvivou väčšinou bol v Rakúsku prijatý nový azylový zákon, najprísnejší v Európe, proti hlasovala jedine strana Zelených. Bez zmeny vlády tak došlo počas trištvrte roka k úplnému prevráteniu postojov. Je to pre nás nádej, že si rakúski politici dokázali priznať chybu, ale niečo také, bohužiaľ, nemožno očakávať v Nemecku.Keďže v  Rakúsku však nie je prezident len pokladač vencov, bude veľmi zaujímavé, ako sa 22. mája skončí druhé kolo prezidentských volieb,” uzavrel Marian Kechlibar prehľad toho, ako sa vyvíjal postoj Rakúska k migračnej kríze.

    - Reklama -