VOĽBY 2016, KOMU DAŤ HLAS? Začne sa po voľbách uťahovanie opaskov? Ako by mohla štátna správa po voľbách fungovať efektívnejšie? PL.sk sa pýtali politikov

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

    SMER-SD

    Ľubica Končalová (tlačový odbor strany): Vláda a MF SR chce pokračovať v smerovaní k vyrovnanému štátnemu rozpočtu a postupne znižovať aj verejný dlh. V oblasti daní tak ako počas celých štyroch rokov chceme aj naďalej bojovať proti daňovým únikom rôznymi opatreniami proti optimalizácii daňového základu a zvyšovať efektivitu výberu daní. To je zároveň predpokladom pre zníženie daňových sadzieb, napr. aj na ďalšie základné potraviny. Rovnako sa však chceme zamerať aj na ďalšie zníženie zdravotných odvodov pre nízko- a strednopríjmových zamestnancov, a tak aj na rast čistých miezd. Strana SMER-SD ako prvá strana znížila DPH na základné druhy potravín na 10 %. Tento rok bude analyzovať ekonomické efekty tohto opatrenia a v prípade, že sa krajine bude aj naďalej hospodársky dariť, je pripravená okruh potravín z nižšou DPH rozšíriť.
     

    #Sieť

    Miroslav Beblavý (podpredseda strany): Ministerstvo financií je na Slovensku tradične vnímané ako skupina ľudí, ktorá sa venuje makroekonomike a stráži deficit verejných financií. Z politického aj vecného hľadiska je tento pohľad dnes už prekonaný a treba ho nahradiť novým. Správa štátnych financií je predovšetkým strážením štátnej pokladnice. Do nej sú však podvodníkmi a zlodejmi vyrazené obrovské diery na strane príjmov a výdavkov. Občania to vidia, čo ďalej znižuje ich ochotu platiť dane a ničí dôveru v schopnosť štátu zabezpečiť svoje základné fungovanie. Minister financií sa nemôže tváriť, že to je problém rezortných ministrov a on len nastaví daňové a výdavkové parametre tak, aby to nakoniec nejako vyšlo. Naopak musí byť na čele zapchávania dier a to sa musí stať jeho prvoradou politickou agendou. Prvoradým cieľom finančnej politiky tak musí byť efektívne vynakladanie všetkých verejných prostriedkov vrátane eurofondov tak, aby naše peniaze boli používané na spoločný prospech. Budúci minister financií musí zásadne zmeniť celý kontrolný systém na Slovensku a byť garantom zmeny k lepšiemu.
     

    OĽaNO-NOVA

    Daniel Mitas (hovorca hnutia): V oblasti financií navrhujeme audit verejnej správy s cieľom zoštíhlenia a zefektívnenia štátu, ktorého prvoradou úlohou je služba občanovi. Znížime byrokraciu vo verejnej správe, a tým ušetríme prostriedky štátu aj občanom. Pre všetky činnosti štátu budeme uplatňovať prísny benchmarking na najefektívnejšie fungujúce krajiny EÚ s cieľom identifikovať neefektívne výdavky a znižovať všetky výdavky štátu. Cieľom je dosiahnutie stavu nezávislosti od permanentného zadlžovania občanov, a to nad rámec existujúcich záväzkov SR. Nielen štrukturálny, ale aj celkový deficit musí byť odstránený. Podstatné je urýchlené zavedenie online verejných služieb, ktoré budú šetriť čas občanovi aj prostriedky vo verejnej správe. Tieto služby musia byť z hľadiska používateľa komfortné tak, aby ich zvládol bežný občan. Súčasné prevedenie niektorých služieb tento štandard prístupnosti nespĺňa. Verejné výdavky budeme realizovať maximálne transparentne a efektívne a zaväzujeme sa, že budeme používať elektronický spôsob zadávania zákaziek a pravidelne informovať verejnosť. Ďalším cieľom je minimalizácia korupcie v nákupoch štátu a zastavenie plytvania verejnými financiami. Ak by sa zastavilo neefektívne plytvanie prostriedkami len v odhalených kauzách, štát mohol ušetriť stovky miliónov eur. Čo sa týka zavedenia systému prehľadného a priebežného sprístupňovania dát o správe jednotlivých rezortov, štátnych orgánov, úradov a štátnych príspevkových a rozpočtových organizácií, systém by mal umožňovať porovnávanie a meranie kvality jednotlivých organizácií a hodnotenie nákladov na ich prevádzku, nákupy tovarov a služieb, ľudské zdroje, plnenie rozpočtov a efektivitu. Ďalej je podstatná revízia činností, transformácia, resp. zrušenie verejných príspevkových a rozpočtových organizácií v oblastiach, kde môže pôsobiť súkromný alebo tretí sektor. Zrušenie odstupného a zlatých padákov pre verejných funkcionárov vrátane riaditeľov štátnych podnikov. 
     

    Sme Rodina – Boris Kollár

    Peter Pčolinský (hovorca hnutia): Zamestnaní ľudia by mali platiť nízku rovnú daň na úrovni 16 percent. Malí a strední podnikatelia by mali platiť rovnú daň zo zisku takisto na úrovni 16 percent. Rovnakú daň by mali platiť aj veľké firmy, ktoré reálne niečo produkujú a zamestnávajú ľudí. Firmy podnikajúce na základe licencie od štátu, takzvané oligopoly, by mali platiť približne dvojnásobnú daň vo výške do 33 percent. Patria sem napríklad banky, poisťovne, pôžičkárne alebo telekomunikační operátori. Tieto služby nemôže poskytovať každý podnikateľ, konkurencia na týchto trhoch je obmedzená a zisk z poplatkov je zaručený. Monopoly by mali platiť ešte vyššiu daň zo zisku, a to vo výške do 50 percent. Patria sem napríklad energetické spoločnosti ZSE, SSE, VSE a SPP. Vďaka investícii nás všetkých máme prakticky v každej domácnosti prípojku na elektrinu a plyn. Každá domácnosť má iba jednu prípojku na elektrinu a jednu prípojku na plyn. Poplatky za distribúciu energií – teda za drôty a rúrky – musíme platiť iba jednej konkrétnej spoločnosti.

    Most-Híd

    Matej Kováč (hovorca strany): Medzi naše tri hlavné priority patria zmeny v týchto oblastiach. Ústavný zákon o daňovej stabilite, v ktorom by sme vymedzili akejkoľvek vláde mantinely pre zdaňovanie podobne, ako to platí pre zadlžovanie. Nárokovateľný systém daňových úľav pri tvorbe nových pracovných miest pre všetkých podnikateľov bez rozdielu. Okamžité odstránenie najväčších „pochybení“ súčasnej vlády – zrovnoprávnenie dohodárov či zmena spôsobu valorizácie dôchodkov. Zároveň si myslíme, že vyrovnaný rozpočet by mal byt prijatý čo najskôr. Opatrenia sú najmä vo výdavkovej časti. To znamená adresnejší sociálny systém a najmä zvýšenie efektivity výberu súčasných daní. Protikorupčný balíček bude tiež významným impulzom na šetrenie vo výdavkovej časti rozpočtu. Celý daňový a odvodový systém treba „preorať“. Sme za návrat k základným princípom rovnej dane v čo najnižšej výške, ktorá by ale zohľadňovala zásadný cieľ: vyrovnaný rozpočet. Reformu odvodov treba urobiť ruka v ruke s reformou sociálnych výdavkov. Sme zástancami čo najnižších daní a adresného sociálneho systému. 
     

    SNS

    Vladimír Chovan (podpredseda SNS): Ako prvé by sme urobili kroky vedúce k zrušeniu demotivačných a nezmyselných daňových opatrení, akými sú daňové licencie, zábezpeky DPH, platby DPH za dodávateľov, ktorí ju nezaplatili, a povinné minimálne odvody živnostníkov. V rezorte financií bude potrebné v najbližšom období skonsolidovať verejné financie a dosiahnuť vyrovnané rozpočtové hospodárenie. Preto je potrebné urobiť kroky na zdanenie subjektov, ktoré na Slovensku neodvádzajú dane, odvádzajú len minimálne dane alebo zneužívajú dominantné postavenie na trhu.
     

    SMK 

    Helena Fialová (tlačová tajomníčka strany): Do konca volebného obdobia by sme postupne chceli znížiť odvodové zaťaženie podnikateľov. Konkrétne sumár odvodov, ktoré platia za svojich zamestnancov, a to na úroveň 30 % z hrubej mzdy. Slovenskú ekonomiku charakterizuje značná dualita. Na jednej strane sú malí a strední podnikatelia, ich podnikateľské prostredie sa z roka na rok zhoršuje. Na druhej strane sú veľkí podnikatelia, ktorých podnikanie na Slovensku je vítané, ich podnikateľské prostredie sa zlepšuje. V ich prospech sa často mení aj podnikateľská legislatíva. Chceli by sme podmienky čiastočne vyrovnať, v prípade dane z príjmov právnických osôb by sme zaviedli tri daňové pásma: 15 % sadzbu pre malých podnikateľov, 18-percentnú pre stredných podnikateľov a 25-percentnú pre veľkých podnikateľov. Chceli by sme tým dosiahnuť nárast GNI pomerne k rastúcemu HDP. Hraničný termín dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu oproti aktuálnym plánom by sme posunuli až za rok 2020. Predovšetkým opatreniami na výdavkovej strane rozpočtu.
     
     
    Zúžili by sme aparát štátnej správy, najmä na centrálnej úrovni. Ide to ruka v ruke s informatizáciou verejnej správy. Zrušili by sme výsluhové dôchodky, nespravodlivý prežitok z dôb socializmu. Zrušili by sme ďalej nepotrebné, nezmyselné a neefektívne investície vo verejnej správe. Kládli by sme dôraz na zásadné zvýšenie efektivity vynakladania prostriedkov štátneho rozpočtu. Čo sa týka dane z príjmov fyzických osôb, chceme prehĺbiť odstupňovanie daňových sadzieb, tým spravodlivosť v participácii na financovaní vecí verejných. Medzi nulovú sadzbu a 19 % sadzbu navrhujeme vsunúť 10-percentnú sadzbu dane s tým, že hraničný daňový základ pre 25 % sadzbu dane by sme znížili, a tým dosiahli neutralitu tohto opatrenia.

    KDH 

    Miloš Moravčík (podpredseda KDH): V súčasnosti štát ľuďom berie veľa a naspäť dáva málo. Dobrý minister financií by mal dbať na to, aby štát ľuďom nebral viac ako treba a aby im za ich peniaze poskytoval kvalitné služby. Zlepšiť životnú úroveň z postu ministerstva financií by sme chceli takto: Pomocou rodinám a pracujúcim cez zníženie daní z príjmu. Náš návrh by priniesol pracujúcim rodičom s tromi deťmi takmer tisíc eur ročne navyše. Chceme tiež pomôcť študentom a aktívnym seniorom (vrátane predčasných dôchodcov), aby im štát dovolil viac si privyrobiť bez strhávania vysokých odvodov. Zrušením daňových licencií, ktoré podlamujú nohy podnikom na hranici ziskovosti. Návratom k rovnej dani z príjmu, ktorá v minulosti vyšla z KDH a bola najspravodlivejším systémom zdaňovania. Prilákať zamestnávateľov na Slovensko zo zahraničia by pomohla 18-percentná sadzba. Napravením krívd, ktoré sa v posledných rokoch napáchali v daňovom systéme. Myslíme napríklad zmeny v odpisovaní majetku, umorovaní strát, uplatňovaní nákladov a podobne. Zameraním daňových kontrol na podvodníkov a nie na slušných podnikateľov, ktorým štát často neoprávnene zadržiava ich peniaze.
     
     
    - Reklama -