VLÁDA: Na rozvojovú pomoc dáme v tomto roku viac ako 77 miliónov eur

    0
    V Sýrskej škole po nálete ruských bombardérov (Autor: AEJKhalil)

    Ako sa uvádza v dokumente, rok 2016 bude pre rozvojovú spoluprácu SR aj „rokom výziev na medzinárodnej úrovni“. Kľúčovou agendou pre humanitárnu pomoc bude migračná kríza, ktorá si vyžiadala zvýšenie úsilia doma aj priamo v dotknutých teritóriách. „Formálnym krokom v tomto smere je zaradenie Sýrie a susedných krajín Blízkeho a Stredného východu do zoznamu teritoriálnych priorít SlovakAid,“ uvádza sa v materiáli.

    Ministerstvo zahraničných vecí zároveň zosumarizovalo prisľúbené príspevky Slovenska určené na riešenie príčin a dôsledkov migračnej krízy. Slovensko do Núdzového zvereneckého fondu EÚ pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike prispeje sumou 600-tisíc eur. Pôvodná suma 500-tisíc sa zvýšila po dohode s ostatnými členskými krajinami Vyšehradskej štvorky, ktorá hovorí o zvýšení príspevku V4 na tri milióny eur, čo skupine zabezpečuje hlasovacie právo v orgánoch zvereneckého fondu. Do Regionálneho zvereneckého fondu EÚ v reakcii na krízu v Sýrii (MADAD) by sme mali dať tri milióny eur. Fond vznikol s cieľom reagovať na potreby utečencov zo Sýrie v susedných krajinách, neskôr sa portfólio krajín rozšírilo aj o dotknuté štáty západného Balkánu. Príspevok tri milióny eur zabezpečuje Slovensku členstvo a hlasovacie právo v riadiacich orgánoch MADAD, uvádza sa v materiáli rezortu.

    Centrum právnej pomoci treba personálne posilniť a stabilizovať. Na zlepšenie jeho činnosti je potrebná aj rekodifikácia zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi. Upravené pravidlá by mali byť účinné od budúceho roka. Predpokladá to Koncepcia činnosti Centra právnej pomoci na roky 2016 – 2017, ktorú vláde predkladá rezort spravodlivosti. Do budúcnosti treba zlepšiť spoluprácu s tretími stranami a lepšie informovať verejnosť o činnosti centra. V materiáli sa uvádza, že zmeny by sa mali realizovať v súlade s ekonomickými možnosťami centra v rámci štátneho rozpočtu. Snahou však bude využiť aj finančné prostriedky poskytované Európskou úniou, napríklad prostredníctvom operačného programu Efektívna verejná správa.

    - Reklama -