VIEME PRVÍ Polícia zadržala významného predstaviteľa NBS pre podozrenie z korupcie

    0
    Ilustračná foto (Autor: TASR)

    Obvinenie bolo údajne vznesené voči I. B., ktorý mal podpisovať rozhodnutie o nútenej správe poisťovne Rapid Life.

    Pripomeňme, že poisťovňa sa dostala do nútenej správy 15. júna tohto roka. Podľa medializovaných informácií bola v platobnej neschopnosti a nemala dostatok finančných prostriedkov nielen na vyplatenie klientov, ale ani na úhradu základných prevádzkových nákladov. Celkovo malo byť podľa predstaviteľov NBS poškodených 15 500 klientov. Predstavitelia poisťovne Rapid Life však od začiatku tvrdia, že sú poškodení zo strany NBS a v tejto súvislosti aj vyhrali takmer všetky súdne spory. 

    Je teda možné, že udalosti v kauze Rapid Life sa budú uberať aj iným smerom, ako sa dosiaľ medializovalo.

    Z Prezídia Policajného zboru SR nám prišla odpoveď, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie podrobnejšie informácie poskytnú až ako to proces vyšetrovania dovolí.

    Predseda predstavenstva Rapid life Peter Talán je rád, že kauzu má v rukách polícia. „Stále verím, že žijeme v právnom štáte a verím, že polícia a Generálna prokuratúra odhalia skutočnú pravdu v kauze NBS kontra Rapid life,“ uviedol pre TASR. Zároveň informoval, že na nútenú správkyňu bolo podaných päť trestných oznámení. Členovia predstavenstva poisťovne Rapid life v stanovisku zároveň ostro odmietajú účelové a vykonštruované obvinenia Národnej banky Slovenska, ktoré sa snaží šíriť v médiách. Tvrdenia o páchaní trestnej činnosti a zastrašovaní nútenej správkyne považujú zo strany NBS za zúfalý pokus odviesť pozornosť od podstatných vecí.

    O stanovisko sme požiadali aj Národnú banku Slovenska, ich reakciu doplníme do správy.

    Rekapitulácia kauzy poisťovne podľa Rapid Life:

    • 14.10.2016 NBS žiadala listom Ministerstvo financií SR (MF SR), aby škodu voči Rapid Life uhradilo MF SR. Škodu, o ktorej NBS tvrdí, že nie je v rozsudkoch súdov stanovená. Právnici poisťovne tvrdia, že ak škodu, znalecký posudok a znalca NBS ako strana sporu nenapadla počas celého súdneho sporu, tak podľa našej judikatúry je škoda tzv. „daná“ a je teda nutné ju uhradiť

    • 27.10.2016 bolo podané trestné oznámenie pre pokus o subvenčný podvod, tým, že NBS chcela povinnosť úhrady škody, ktorá jej vyplýva ako orgánu dohľadu zo zákona, preniesť na iný subjekt

    • 9.6.2017 vyšetrovateľ začína trestné stíhanie za závažný zločin subvenčného podvodu, zo spáchania ktorého sú podozrivé špičky NBS

    • 12.6.2017 dáva Rapid Life oznámenie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania za závažný zločin subvenčného podvodu k dispozícii médiám, uverejnil to len denník Nový Čas

    • 13.6.2017 sa aj ostatné médiá pýtajú NBS, či je to pravda – tá chce dať vyhlásenie 15.6.

    • 14.6.2017 sa stretli právni zástupcovia NBS a AK Ecker- Kán a bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (kancelária AK Ecker- Kán je podľa medializovaných informácií známa z káuz Doprastav a Váhostav ) a začali pripravovať zmluvu na 2 mil. Eur, ktorá bola na web NBS daná včera, 7.8. 2017

    • 14.6.2017 je menovaná zástupcami NBS nútená správkyňa Irena Sopková

    • 14.6.2017 podpisuje Ivan Barri rozhodnutie o nútenej správe poisťovne Rapid Life

    • 15.6.2017 nútená správkyňa, spolu s kukláčmi (tzv. banková polícia) a vopred objednanými tromi štábmi televízií s obrneným transportérom vtrhli do budovy sídla poisťovne Rapid Life. Z poisťovne vyviezli všetky dokumenty, vrátane osobných vecí zamestnancov poisťovne, a to do NBS, nie na políciu! Z poisťovne boli pritom dokumenty odobraté bez odovzdávajúceho protokolu zamestnancov poisťovne a preberajúceho protokolu správkyne. Teda zjavne protizákonne.

    • V ten istý deň, 15.6.2017, vyhlási správkyňa všetkým médiám, že prišla „plniť pokyny NBS“ (Prečo nie plniť zákonné povinnosti správkyne, teda ozdraviť firmu a ochrániť záujmy klientov? Prečo nie to, čo jej káže zákon o poisťovníctve?)

    • 16.6.2017 zistila správkyňa a vedenie NBS, že pohľadávka Rapid Life už je na inom subjekte. Tá pohľadávka, pre ktorú, podľa vedenia poisťovne, vôbec spáchali nútenú správu na Rapid Life.

    • Podľa vyjadrení vedenia poisťovne, ktoré povedali na svojej TB 23.6. „likvidáciou poisťovne by bola NBS zlikvidovala aj pohľadávku. Keďže sme sa dozvedeli, čo NBS chystá, rýchlo sme pohľadávku predali spriaznenej spoločnosti môjho syna, aby sme pohľadávku a nároky našich klientov na ňu uchránili od vplyvu NBS,“ povedal šéf predstavenstva Rapid Life, Peter Talán.

    • 19.6.2017 žiada správkyňa v panike Súdnu radu zastaviť všetky aktívne spory poisťovne až do októbra. Súdna rada SR napodiv promptne vyhovie, aj keď to nie je žiadnou povinnosťou a kompetenciou Súdnej rady SR. Súdna rada tak koná v priamom rozpore s čl. 2 odst. 2 Ústavy SR a svoje rozhodnutie poslala všetkým súdom.

    • 17.7. 2017 podpisuje vedenie NBS Zmluvu s AK Kán & Ecker a Tomáš Borec, aby zastupovali NBS (ktorá inak zamestnáva 34 právnikov) v spore s Rapid Life, a to nielen pred slovenskými súdmi, ale aj medzinárodnými. Pričom kancelárii exministra Boreca spolu s AK Kán & Ecker zaplatí za to NBS, v prípade úspechu NBS v spore, takmer 2 milióny eur (1 992 552, 58 eur). NBS nevyplatí škodu poisťovni a jej klientom oznámi ústami správkyne, že na 99% nedostanú nič, ale nemajú problém podpísať zmluvu na 2 milóny eur externým právnikom? Ak zmluva hovorí aj o zastúpení na medzinárodných súdoch, vedia vari páni z NBS, alebo ich právni zástupcovia v tomto spore – bývalý minister spravodlivosti Borec – už vopred, že Najvyšší súd rozhodne v neprospech Rapid Life, hoci dva súdy a Ústavný súd SR rozhodli v ich prospech?

    • 18.7. 2017 má nútená správkyňa poisťovne Rapid Life tlačovú besedu spolu s predstaviteľom NBS. Tej istej NBS, ktorá má súdne spory s Rapid Life a podľa súdov je dlžníkom Rapid Life. Na TB informuje médiá, že z dokladov poisťovne zistila, že vedenie RL tunelovalo poisťovňu, lebo predalo budovu poisťovne, pričom peniaze za budovu do poisťovne neprišli a previedlo pohľadávku o istine 32 miliónov Eur na spoločnosť syna šéfa predstavenstva poisťovne. Zároveň oznámila, že ona danú pohľadávku neuznáva, lebo je „fiktívna“, ale zároveň oznámila, že bude žiadať orgány činné v trestnom konaní, aby to prešetrili a aby sa pohľadávka dostala znova do poisťovne Rapid Life. Oznámila tiež, že vedenie poisťovne tento rok neuhradilo poistencom na plneniach nič. Škoda, že „miliónoví“ právnici neporadili nútenej správkyni nezúčastniť sa tlačovej besedy NBS, lebo tým zjavne minimálne porušila povinnosť mlčanlivosti pred ukončením nútenej správy.

    • 21.7. vyvrátilo vedenie poisťovne Rapid Life informácie správkyne pred všetkými relevantnými médiami (ale len minimum médií to aj zverejnilo): Ukázali účty, podľa ktorých, prišlo z predaja budovy na účet poisťovne 865 000 Eur a podľa kúpnej zmluvy príde do konca roka 2017 ešte 333 000 Eur. Informovali, že ešte tento rok vyplatili svojim poistencom na plneniach 354 000 Eur a za celé obdobie existencie 73,1 miliónov Eur, „Toto je dôkaz, že sme poisťovňu netunelovali. Nechápem prečo nútená správkyňa klame“, povedal vtedy predseda predstavenstva Petra Talán. Zdôvodnil tiež, prečo pohľadávku o istine 32 mil. Eur vybral z poisťovne a postúpil firme svojho syna AB Real: „Musel som pohľadávku zachrániť pred likvidáciou. Lebo likvidáciou poisťovne by nútená správkyňa zlikvidovala aj pohľadávku – dôkazom, že by tak bola naozaj urobila je jej vlastné tvrdenie že pohľadávka je „fiktívna“ a naozaj ju nezahrnula do majetku poisťovne. Predal som ju firme svojho syna, lebo ten dodrží, čo ja sľubujem: ak NBS zaplatí škodu poisťovni Rapid life, tak ja každému klientovi Rapid Life vrátim každý cent.“

    • 7.8. 2017 vydáva NBS stanovisko pre verejnosť k informáciám o uzatvorení zmluvy o poskytovaní právnych služieb s AK Kán & Ecker a Borec a priebehu nútenej správy, kde priznáva, že „uvedená zmluva sa týka poskytovania právnych služieb, najmä zastupovania SR (konajúcej cez NBS) v dovolacom konaní pred Najvyšším súdom SR, zastupovania SR pred Ústavným súdom SR, pred Európskym súdom pre ľudské práva, pred Súdnym dvorom EÚ a v ďalšom konaní pred všeobecnými súdmi SR v tejto veci. V stanovisku NBS ešte udáva, že vraj „spor medzi spoločnosťou Rapid life a SR v zastúpení NBS a tiež predmetná zmluva nesúvisí s výkonom nútenej správy v spoločnosti Rapid life.“ Akože nesúvisí? Hlavným dôvodom zavedenia nútenej správy nad poisťovňou bol podľa NBS nedostatok likvidity (majetku) poisťovne. Nedostatok by však neexistoval, keby NBS zaplatila poisťovni Rapid life predmetnú pohľadávku právoplatne priznanú súdmi. Nútená správa teda bezprostredne súvisí s predmetnou pohľadávkou a teda nevyhnutne aj s uzatvorenou zmluvou.

    • 8.8. 2017 bol podľa Parlamentných Listov zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou vysoký predstaviteľ NBS I.B. a bolo voči nemu vznesené obvinenie z trestného činu korupcie a prekračovania právomocí. Menovaný I. B. podpisoval rozhodnutie o uvalení nútenej správy na poisťovňu Rapid life.

    Autor: OS, TASR
    - Reklama -