VIEME PRVÍ Maticu slovenskú čakajú zmeny. Mariána Tkáča zrejme na ďalšie obdobie už nezvolia za predsedu

    0

    Predsedu Matice volí valné zhromaždenie. Vo voľbách hlasujú predsedovia miestnych odborov, ktorých je v Matici 550. Za predsedu môže kandidovať ten, ktorý získa podporu, respektíve nomináciu, aspoň z 30 miestnych odborov. Najbližšie valné zhromaždenie, ktoré má voliť nového šéfa na štyri roky, sa uskutoční 10. až 11. novembra v Liptovskom Mikuláši a dva týždne pred ním všetko nasvedčuje, že dôjde k zmene.

    Delegáti sa budú rozhodovať medzi tromi kandidátmi. Najmenšiu podporu má pritom súčasný predseda Marián Tkáč, ktorý sa len tak-tak vôbec dostal do voľby – získal 31 nominácií. Ďalší kandidát Roman Michelko má 50 nominácií a súčasný podpredseda, právnik Marián Gešper získal približne 280 nominácií. Niektoré miestne odbory sa zatiaľ nepriklonili na stranu žiadneho kandidáta, ale môžu tak spraviť pri samotnej voľbe.

    Ak Marián Tkáč predsednícky post nezíska, pôjde v krátkom čase o jeho druhý neúspech. Začiatkom septembra nezvolili tohto bývalého viceguvernéra NBS za generálneho riaditeľa TASR.

    Omladzovanie Matice

    Ako sme sa dozvedeli z matičiarskych kruhov, atmosféra v Matici je taká, že pokračuje postupné omladzovanie jej predstaviteľov. To by mal byť aj jeden z dôvodov, pre ktorý Tkáč, ktorý stojí na čele inštitúcie od roku 2010, zaostáva. V samotnom ústredí Matice je dnes viacero štyridsiatnikov aj samotné miestne odbory, ktoré sú hlavne na vidieku, už “ovládajú” mladí ľudia. Tento trend chceme potvrdiť aj v otázke samotného predsedu. Matica chce byť viac moderná a menej zahľadená do minulosti,” dozvedeli sme sa.

    - Reklama -