VIDEO, pri ktorom stratíte reč. Natočil ho český úrad vlády a propaguje EÚ

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Po internete už nejaký čas koluje video, v ktorom skončil český kuchár v nemeckej mrazničke, pretože nemal pracovné povolenie a prišla kontrola z úradu.

    Video, ktoré teraz zverejnil český úrad vlády, naň nadväzuje nielen tematicky, ale aj obsadením.

    Postava pomocného kuchára sa tentoraz premení na českého hubára, ktorý zbiera plody lesa v hraničnom pásme. Ako vysvetľuje titulok, dej sa odohráva na Šumave v deväťdesiatych rokoch, temnom čase hraníc.

    Zrazu zazrie krásny hríb, ale v ceste za jeho získaním mu bránia štátne hranice. Snaží sa cez hraničnú čiaru k hube preplaziť, no spozoruje ho bdelá pohraničná stráž. Pohraničník vykoná dôkladnú pasovú kontrolu, počas ktorej hubárovi úlovok na nemeckej strane hranice „vyfúkne“ Nemka. Tú hrá rovnaká herečka ako kontrolórku v prvej epizóde vládneho seriálu. Nakoniec ho s úsmevom pozdraví: „Guten Tag.“

    Zdroj: Facebook/Úřad vlády ČR

    Prostredníctvom zúfalého kľačiaceho českého hubára je Čechom vysvetlené, že „hranice sú na houby“. „Užívaj si voľný pohyb v EÚ!“ prikazuje potom titulok.

    Video publikoval pred niekoľkými dňami Úrad vlády Českej republiky na Facebooku s jednoznačným komentárom: „Tento rok sme 14 rokov v EÚ. Toto legendárne video s hubárom ukazuje veľmi podstatnú výhodu, ktorú nám EÚ prináša.“

    Video bolo natočené v rámci akcie Evropa jsi ty. Financovali ho Európska komisia a Úrad vlády Českej republiky. Kampaň spustil na konci februára tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař.

    Video bolo pravdepodobne natočené už za Sobotkovej vlády, ktorá kampaň pripravovala v roku 2017.

    - Reklama -