VIDEO Žiga: Ide o veľmi neobvyklú situáciu. Pellegrini je pripravený na pokračovanie…

    0
    Premiér Peter Pellegrini a minister hospodárstva Peter Žiga (Autor: TASR)

    “Budeme musieť obsahovo zadefinovať hodnoty sociálnej demokracie, či to ešte má byť sociálna demokracia. Ja sa k tomuto programu hlásim, ale sú predstavitelia strany, ktorí možno idú do inej polohy. Toto si treba vyjasniť a potom možno prestanú aj názorové konflikty a komunikácia zo strany vrcholových predstaviteľov strany bude jednotná,” povedal Žiga.

    K výzve, aby na predsedu strany kandidoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) Žiga povedal, že Pellegrini je v strane 20 rokov.

    “Postupoval od tých najnižších úrovní, cez krajské štruktúry a dostal sa až do vrcholového vedenia strany. Je plnohodnotne pripravený na pokračovanie,” konštatoval.

    Žiga však poprel, že by výzva vychádzala od neho, Pellegriniho a košického krajského predsedu Smeru-SD Richarda Rašiho, ktorých novinári označili za progresívne krídlo Smeru-SD.

    “Myslím si, že takéto veci by sa mohli riešiť trochu iným spôsobom,” povedal. Žiga je tiež presvedčený, že sa k situácii vyjadrí predseda Smeru-SD Robert Fico, keď sa vráti zo zahraničia. Nepovedal, kde Fico je, ani kedy sa vráti.

    Raši: Mali by sme sa opäť vrátiť do regiónov

    Raši poprel, že by v Smere-SD boli oficiálne názorové prúdy. Na otázku, prečo sa on, Žiga a Pellegrini vyjadrujú zmierlivejšie, odpovedal, že sú zmierlivejšie povahy. Podľa jeho slov nie je potrebné zvolávať mimoriadny snem strany, je však možné, že sa riadny snem zvolá skôr.

    “Mali by sme sa opäť vrátiť do regiónov a začať budovať názory na to, ako by sme mali do veľkých volieb ísť,” povedal.

    Saková: Výsledok volieb nie je veľkým sklamaním

    Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) je presvedčená, že by sa k situácii malo zísť predsedníctvo. “Vydiskutujeme si všetky veci doma vo vlastnej kuchyni a potom sa budeme k tomu jednotne vyjadrovať,” avizovala.

    Výsledok volieb podľa nej nie je veľkým sklamaním, aj keď je potrebná rekapitulácia.

    Baška: Každý člen môže demokraticky vyjadriť svoj názor

    Strana Smer-SD je jednotná a o jej budúcnosti sa bude rokovať na riadnom sneme. Uviedol to v stredu pre TASR v reakcii na výzvu spolustraníkov z Košického okresu trenčiansky krajský predseda a člen predsedníctva Smeru-SD Jaroslav Baška, ktorý zároveň kategoricky odmietol slová o vzbure v strane.  

    Strana Smer-SD podľa Bašku nikdy nebránila svojim členom vyjadrovať sa k aktuálnej politickej situácii na Slovensku alebo vnútri strany a on ako predseda jednej z krajských organizácií vždy presadzoval otvorenú diskusiu vnútri strany a nie posielanie si odkazov cez médiá. 

    “Predovšetkým si myslím, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany, v tomto prípade myslím aj pani bývalú europoslankyňu, ktorá už nebola na kandidátke do Európskeho parlamentu,” odkázal Baška na Moniku Smolkovú.

    Trenčiansky krajský predseda jednej z vládnych strán zároveň považuje správy niektorých médií o vzbure v Smere za dezinterpretáciu.

    “Nie je to pravda, v strane Smer vždy budeme diskutovať o volebnom výsledku a každý člen môže demokraticky vyjadriť svoj názor. Strana je jednotná a určite budeme o jej budúcnosti rozhodovať na riadnom sneme. Pevne verím, že sa na sneme bude riešiť okrem personálnych otázok hlavne program, ktorý reprezentuje stranu voči občanom, voličom. Za 20 rokov sa ukázalo, že strana má výsledky a že sme už trikrát zostavili vládu,” zdôraznil. 

    Baška vylúčil, že by v Trenčianskom kraji vznikala alebo bola podobná iniciatíva. Na otázky, či by mali Robert Fico a Robert Kaliňák z čela strany odísť a či by mal Peter Pellegrini kandidovať na predsedu, neodpovedal. 

    Niektorí okresní funkcionári Smeru-SD z Košického kraja žiadajú, aby sa Robert Fico a Robert Kaliňák vzdali funkcií a vyzývajú Petra Pellegriniho na kandidatúru za predsedu strany.

    Výzvu nespokojní členovia Smeru-SD zaslali predsedníctvu listom. Pellegrini v reakcii uviedol, že víta výzvu na diskusiu o budúcnosti strany, no privítal by, ak by sa ralizovala v jej vnútri. O personálnych otázkach je podľa neho predčasné hovoriť, je však dôležité rozhodnúť o obsahu politiky Smeru-SD.

    Sedem krajských predsedov Smeru-SD následne poslali stanovisko, že strana je jednotná a určite budú o jej budúcnosti rozhodovať na riadnom sneme.

    “Ako predsedovia krajských organizácií sme vždy presadzovali otvorenú diskusiu vo vnútri strany a nie posielanie si odkazov cez médiá. Predovšetkým si myslíme, že akékoľvek politické vyjadrenia by nikdy nemali byť motivované vlastnými nenaplnenými ambíciami niektorých členov strany,” uviedli krajskí predsedovia vo svojom stanovisku.

     S Monikou sa o tom porozprávame, uviedol Raši

    Raši, ktorý bol v čase formulovania stanoviska na rokovaní vlády, uviedol, že by osobne nerád hovoril o nenaplnených ambíciách.

    “Nechcel by som to ťahať do osobnej roviny, pretože to potom bude viac o emóciách a menej o racionálnom uvažovaní. Bol by som rád, keby sa to upokojilo. S Monikou (Smolkovou – pozn. TASR) sa o tom porozprávame, zvolám si znova krajskú radu a normálne si to vydiskutujeme na úrovni kraja,” povedal Raši s tým, že tie myšlienky chce následne preniesť na úroveň predsedníctva. Ubezpečil tiež, že Smolková o svoju funkciu nepríde. 

    “Plní si svoje úlohy, má dobré výsledky a je zvolená členmi daného okresu, na to nemám mandát,” konštatoval.

     

    - Reklama -