VIDEO Koalícia sa nekoná! Ego zvíťazilo. Nielen progresívci ukazujú na Kisku, ten už reaguje

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Andrej Kiska (predseda strany Za ľudí – poznámka TASR) odmietol štvor- aj päťkoalíciu,” povedala hovorkyňa koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Silvia Hudáčková. Niektorí z lídrov si zvolali k téme aj tlačové brífingy.

    Vyjadrenie k výsledku rokovania s opozičnými stranami o predvolebnej koalícii komunikoval Kiska na sociálnej sieti, kde zverejnil video z tlačovej konferencie, ktorú vysielali naživo.

    Kiska potvrdil, že strana Za ľudí pôjde do parlamentných volieb 2020 samostatne, nebude vytvárať žiadnu koalíciu. 

    Krok zdôvodnil tým, že sa nezrealizovala predstava jeho strany o veľkej koalícii, v ktorej by sa spojili všetky opozičné demokratické subjekty, s ktorými by si strana Za ľudí vedela predstaviť zostavenie vlády.

    Zopakoval, že vytváranie predvolebnej koalície má zmysel len vtedy, ak jej percentá prevyšujú jednoduchý súčet percent jednotlivých strán. Preto podľa neho iniciovala strana Za ľudí už druhýkrát vytvorenie veľkej koalície v Bloku zmeny.

     “Koalícia stroskotala na tom, že nevieme vytvoriť takýto Blok zmeny, kde by boli všetky tieto strany,“ uviedol Kiska.

    Poukázal pritom na to, KDH pri rokovaniach o tomto bloku zopakovala úmysel ísť do volieb samostatne a zo strany SaS bol záujem len o vytvorenie akejsi menšej koalície, zostavenej z SaS, PS-Spolu a Za ľudí.

    Napriek tomu, že zámer vytvoriť Blok zmeny sa nepodarilo zrealizovať, Kiska oznámil, že medzi odborníkmi z jednotlivých strán pokračuje spolupráca.

    Verí, že všetky strany dokážu relevantne osloviť voličov vo voľbách a po voľbách sa podarí koalíciu zostaviť. Strana Za ľudí navrhla vytvoriť koalíciu so stranami a hnutiami PS-Spolu, SaS, KDH a OĽaNO nazvanú Blok zmeny.

    Strana pre TASR v utorok (19. 11.) potvrdila, že exprezident a predseda Za ľudí Andrej Kiska absolvoval za posledný týždeň niekoľko stretnutí so všetkými demokratickými opozičnými stranami.

    Sulík: Nezhoršilo vzťahy medzi stranami

    Aj SaS napokon pôjde do volieb samostatne. Uvádzajú na sociálnej sieti k videu z aktuálnej tlačovej konferencie liberáli.

    SaS vyhlásila, že nemá najväčšie obavy, že by sa do parlamentu nedostala. To, či vedec a kandidát na prezidenta Robert Mistrík bude na kandidátke, šéf SaS Richard Sulík povedať nechcel, rozprával sa s ním však o najbližšej spolupráci.

    Odmietnutie koalície podľa Sulíka nezhoršilo vzťahy medzi stranami.

    “Spravili sme všetko preto, aby sa demokratická opozícia spojila už pred voľbami,” povedal Sulík a tiež podotkol, že opozícia sa po úspešných voľbách určite dohodne na spolupráci.

    Na margo toho, že sa SaS v prieskumoch ocitá na hranici zvoliteľnosti, Sulík uviedol, že strana nepotrebuje zachraňovať.

    “Do koalície sme chceli vstúpiť preto, lebo chápeme spoločenskú objednávku a cítime zodpovednosť za našu krajinu. Ak je silný dopyt po tom, aby sme sa spojili do spoločného bloku, tak tomu nechceme stáť v ceste. Tento pokus nevyšiel, berieme to na vedomie,” poznamenal Sulík.

    Podotkol, že bude tiež niesť zodpovednosť za výsledok vo voľbách, nech bude akýkoľvek.

    Nicholsonová: Adresujte vaše výčitky anjelom

    „Ak prvého marca budete chcieť, aby to bol len prvý apríl, adresujte vaše výčitky anjelom. Premrhaná šanca,” reagovala na nechopnosť koalície sa dohodnúť europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

    „Ego zvíťazilo,” takto stručne komentoval opozičnú nedohodu líder OĽaNO Igor Matovič v bezprostrednej reakcii na sociálnej sieti.

    Vo svojom skoršom kometári, však uviedol, že veľká koalícia zo strán demokratickej koalície bol podľa lídra OĽaNO hlúpy nápad.

    “Kopa ľudí by tak širokého mačkopsa nevolila,” reagoval na sociálnej sieti na nedohodu opozičných lídrov na predvolebnej spolupráci.

    Ako poznamenal, navrhovať niečo, čo nemá šancu vzniknúť, nie je prejavom úprimnej snahy zabrániť prepadu demokratických hlasov vo voľbách.

    Matovič označil rozhodnutie KDH za sabotáž

    Zdôvodnil to postojom mimoparlamentného KDH ísť do parlamentných volieb samostatne.

    “Mrzí ma, že niekto takto úmyselne sabotoval návrh na rozumnú koalíciu, ktorá mohla vzniknúť,” doplnil.

    Matovič ešte vo štvrtok vyzýval, aby strany tzv. demokratickej opozície našil spoločnú reč. „Nastal čas skutkov, páni,” napísal na facebooku.

    Hlina: Prosil som pána Kisku, aby KDH do týchto hier nevťahoval

    Predseda KDH Alojz Hlina reagoval na štvrtkový brífing predsedu mimoparlamentnej strany Za ľudí Andreja Kisku, ktorý nedohodu na vytvorení Bloku zmeny, zostaveného z piatich opozičných strán, vysvetľoval aj zotrvávaním KDH na tom, že pôjde do volieb samostatne.

    Hlina vníma Kiskovu argumentáciu ako spôsob nájsť vinníka za to, že k spojeniu časti opozície nepríde.

    “Prosil som pána Kisku, aby KDH do týchto hier nevťahoval, škoda že sa mu to nedarí,” uviedol Hlina, ktorý zopakoval, že kresťanskí demokrati sú za spájanie politických strán, pri ktorých to dáva politologickú logiku.

    Voľby do Národnej rady budú 29. februára 2020. Kampaň sa už začala. Politické strany a hnutia musia podať kandidačnú listinu do 1. decembra 2019.

    - Reklama -