VIDEO Zásadné vyjadrenie Vladimira Putina koluje po internete. Vývoj je prevratný

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    „Počas rozhovoru sme sa dohodli na spoločnom vyhlásení Ruska a USA ako spolupredsedov medzinárodnej skupiny na podporu Sýrie o ukončení bojových akcií v tomto štáte,“ uviedol Putin s tým, že prijatiu tohto vyhlásenia predchádzala intenzívna práca tímov ruských a amerických odborníkov.

    „Boli pritom využité aj pozitívne skúsenosti, ktoré sme získali v priebehu likvidácie chemických zbraní v Sýrii,“ podotkol. Následne uviedol, že vyjednávači absolvovali niekoľko kôl uzavretých rokovaní. A výsledok je dôležitý pre celý svet. „Dosiahla sa dohoda o ukončení bojových akcií v Sýrii od polnoci damaského času 27. februára 2016, a to za predpokladov, ktoré sú definované v rusko-americkom vyhlásení,“ povedal Putin.

    Putin následne priblížil podmienky celej dohody. „Dopoludnia 26. februára 2016 nám alebo našim americkým partnerom musia všetky strany bojujúce v Sýrii potvrdiť svoj súhlas s ukončením bojov. Ruskí aj americkí vojaci spolu na mapách vytýčia územia, kde tieto skupiny pôsobia. Proti nim bojové operácie ozbrojených síl Sýrskej arabskej republiky, ruských ozbrojených síl a koalície na čele s USA nebudú vedené,“ dodal.

    „Opozícia zase ukončí svoje bojové akcie proti ozbrojeným silám Sýrskej arabskej republiky a skupinám, ktoré ich podporujú. Čo sa týka ISIL, Džabhat an-Nusrá a ďalších teroristických organizácií, ktoré boli za teroristické uznané Bezpečnostnou radou OSN, tak tie sú z režimu ukončenia bojových akcií úplne vylúčené. Proti nim budú útoky vedené aj naďalej,“ vyhlásil ruský prezident.

    Podľa jeho slov sú obe krajiny, Rusko aj USA, pripravené spustiť efektívny mechanizmus realizácie a kontroly dodržiavania režimu ukončenia bojov nielen zo strany sýrskej vlády, ale aj zo strany ozbrojených opozičných skupín. „Budú kvôli tomu zriadené horúce linky a v prípade nutnosti pracovná skupina pre výmenu informácií. Rusko urobí potrebnú prácu s Damaskom, s legitímnym sýrskym vedením. Počítame s tým, že USA urobia to isté so svojimi spojencami a skupinami, ktoré podporujú. Som presvedčený, že spoločné akcie dohodnuté s americkou stranou sú schopné radikálnym spôsobom zmeniť krízovú situáciu v Sýrii,“ podotkol. Podľa neho ide o reálnu šancu ukončiť mnohoročné krviprelievanie a násilie.

    „Vo výsledku musí byť zjednodušený humanitárny prístup ku všetkým sýrskym občanom, ktorí to potrebujú,“ dodal.

    A čo je podľa Putina hlavné, je to, že sú vytvárané podmienky na začiatok politického procesu prostredníctvom širokého sýrskeho dialógu v Ženeve pod záštitou OSN.

    „Moderná história nám, bohužiaľ, predkladá nemálo príkladov, keď jednostranné akcie bez súhlasu OSN podnikané na uspokojenie okamžitých politických alebo konjunkturálnych záujmov viedli k dramatickým výsledkom. Tie príklady sú všetkým známe: Somálsko, Líbya, Irak, Jemen. Na tomto pozadí sa môže rusko-americká dohoda o ukončení bojov v Sýrii, jej spoločná realizácia a koordinácia so všetkými štátmi, ktoré sú účastníkmi medzinárodnej skupiny na podporu Sýrie, stať príkladom zodpovedného prístupu založeného na normách medzinárodného práva a princípoch OSN, medzinárodného spoločenstva proti hrozbe terorizmu. Dúfam, že nielen sýrske vedenie, ale aj všetci naši partneri v regióne a za jeho hranicami podporia tento algoritmus zvolený predstaviteľmi Ruska a USA,“ uzavrela ruská hlava štátu.

    - Reklama -