VIDEO Zásadné vyhlásenie Putina pred francúzskymi kamerami. Prezradil, čo všetko vraj vykonávajú Američania v Sýrii

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    Prvá otázka, ktorú francúzsky novinár Putinovi položil, sa týkala zrušenia plánovanej schôdzky s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

    „Nie je to tak, že by sme z našej strany tú schôdzku zrušili. Bolo nám povedané, že hlavný dôvod mojej návštevy Paríža – otvorenie kultúrno-náboženského centra – nie je na programe dňa. Ak hlavný dôvod mojej návštevy francúzskeho hlavného mesta nie je na programe dňa, som si istý, že bude aj ďalšia príležitosť na to, aby sme sa s mojím francúzskym náprotivkom stretli a porozprávali o Sýrii. V tomto smere sa nijako neobmedzujeme, sme ochotní viesť dialóg. Jednoducho nám naši francúzski kolegovia dali najavo, že teraz nie je najvhodnejší čas na organizáciu takýchto udalostí, to je všetko. My nič neodmietame,“ uviedol ruský prezident.

    Obvinenia Ruska, že je zodpovedné za migračnú krízu v EÚ, sú nemiestne

    Ďalej Putin odpovedal na otázky francúzskych novinárov tykajúce sa migrantov z afrických a blízkovýchodných krajín.

    „Treba mať na pamäti, že problém s utečencami vznikol dlho predtým, než sa Rusko začalo angažovať v Sýrii. Akékoľvek obvinenia Ruska z toho, že je zodpovedné za súčasnú imigračnú krízu v Európe, sú úplne nemiestne a od reality veľmi vzdialené. Naším cieľom je pripraviť v spomínaných krajinách také podmienky, aby sa do nich ľudia mohli navrátiť,“ zdôraznil ruský líder.

    V Sýrii je podľa Putina potrebné postupovať veľmi rázne, povstalci nesmú dostať šancu prevziať iniciatívu.

    „Aleppo je v súčasnosti pod kontrolou teroristickej organizácie Front an-Nusra, ktorá bola vždy považovaná za odnož al-Káidy. To, čo nás v súčasnosti najviac udivuje, je fakt, že naši západní partneri vrátane Američanov sa teraz túto organizáciu snažia dostať von zo spisu teroristických organizácií. Ich motív je očividný, snažia sa využiť vojenský potenciál tejto a iných skupín na dosiahnutie vlastných politických cieľov, v tomto prípade zosadenie prezidenta Asada,“ myslí si Putin.


    Zdroj: Youtube/Vladimir Putin poskytol interview vo francúzskej televízii TF1

    Ruský prezident vyjadril svoj názor, že zle koordinovaný postup Spojených štátov nahráva práve takýmto skupinám, ako je Front an-Nusra.

    „Už niekoľkokrát sme sa s našimi americkými partnermi dohodli na tom, že oddelíme Front an-Nusra od takzvanej zdravej časti sýrskej opozície vrátane tej v Aleppe. Oni sami nám neustále tvrdia, že presne to treba urobiť. Dokonca sme sa dohodli aj na konkrétnych termínoch. Bohužiaľ, zatiaľ išlo len o plané slová. Američania nedávno prišli s tým, že je potrebné vyhlásiť režim pokoja zbraní. My sme s tým súhlasili s tým, že najprv bude potrebné oddeliť teroristické skupiny od zdravej časti sýrskej opozície, s tým Američania nesúhlasili. Napriek tomu sme sa im rozhodli vyhovieť a 12. septembra bol vyhlásený režim pokoja zbraní. Bohužiaľ, už 16. septembra americké lietadlá bombardovali pozície sýrskej armády, o život prišlo 80 ľudí,“ poznamenal ruský prezident.

    Treba popracovať na zvýšení vzájomnej dôvery

    Vladimir Putin ďalej uviedol, že americkú pozíciu v humanitárnych otázkach nepovažuje za konštruktívnu.

    „Neustále nám opakujú, že je potrebné vyslať humanitárny konvoj do postihnutých regiónov. To my sami dobre vieme, nepotrebujeme, aby nám to niekto hovoril. Ako sa to však dá uskutočniť? Je tam len jedna cesta, ktorú z jednej časti kontrolujú povstalci a z druhej sýrska armáda. Náš návrh spočíva vo vyčistení tejto cesty tak, aby sme po nej mohli bezpečne vysielať konvoj s dodávkami. Všetci s nami súhlasia, ale nikto nie je ochotný to skutočne urobiť,“ uviedol prezident.

    „Možno vás prekvapím tým, čo teraz poviem, ale naši západní partneri nám sami navrhli, aby naši vojaci zaistili bezpečnosť na tejto trase. Ruskí vojaci sú na takú úlohu, samozrejme, pripravení, ale ja som im to nepovolil. Američanom som oznámil, že do toho pôjdeme iba s nimi. Tí náš návrh odmietli. Čo sa s tým dá robiť? Potrebujeme popracovať na zvýšení vzájomnej dôvery,nazdáva sa Putin.

    Celý prepis rozhovoru si môžete prečítať TU.

    - Reklama -