VIDEO Zachráň sa, kto môžeš. Prezliecť sa za moslimov je pre kresťanov prenasledovaných teroristami jediná šanca na prežitie

    0
    Dym a plamene po leteckých útokov filipínskych vzdušných síl vo filipínskom meste Marawi okupovanom teroristami (Autor: TASR)

    Aby mali aspoň nejakú šancu dostať sa zo zovretia militantov zo skupiny Maute, ktorá má konexie s IS, požičiavajú si vraj kresťania vo filipínskom Marawi hidžáby od svojich moslimských susediek, aby boli menej nápadní, nepadli do zajatia a prípadne sa dostali do bezpečia.

    Pokúsiť sa odísť z mesta okupovaného teroristami je takmer nemožné a kresťanov, ktorých objavia, zväčša popravia. Prístupové cesty strážia ostreľovači a armáda nemôže odštartovať ofenzívu, pretože mesto je stále pomerne plné civilistov.

    Z pôvodných 1 500 obyvateľov síce zostalo v Marawi údajne už len 300 až 600 ľudí, ale tým nedovolia militanti odísť, pretože by prišli o jedinú „ochranu“ proti ofenzíve filipínskej armády. Mesto pritom údajne ovláda približne stovka teroristov. Platí tam stanné právo a armáda už na teroristov útočila aj letecky, ale stále bez toho, aby sa ich podarilo zneškodniť alebo vyhnať.

    Filipínske Marawi na juhu krajiny padlo do rúk islamských radikálov v máji a odvtedy sa objavilo viacero svedectiev a dôkazov, že kresťania sú v tomto meste obsadenom teroristami terčom vyhladzovania.

    Prepojenie medzi extrémistami zo skupiny Maute a Islamským štátom robí miestnym úradom obavy, že by si mohla táto teroristická organizácia zriadiť na juhu Filipín novú veľkú centrálu, keď stráca v Sýrii a Iraku pôdu pod nohami. Islamský terorizmus nie je pritom na Filipínach žiaden fenomén a útoky na kresťanov tiež nie sú v niektorých častiach krajiny výnimkou.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -