VIDEO Zabudnuté deti na Ukrajine? Sirotince sú závislé od sponzorských darov

    0
    V dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine bolo vysídlených takmer 153-tisíc detí (Autor: UNICEF)

    Väčšina detí v sirotincoch na východe Ukrajiny zažila vojnu na vlastnej koži. Hoci za nič nemôžu, teraz musia znášať jej následky. Ostali bez rodičov, odkázaní na pomoc cudzích ľudí. Do sirotinca prichádzajú denne vojaci so zásobami potravín.

    Niekedy nemajú ani na zeleninu

    Detský domov, o ktorom sa hovorí vo videu pod článkom, je závislý od dobrovoľných iniciatív, ktoré predstavujú takmer 60 percent dodávok potravín pre deti. Tento sirotinec praská vo švíkoch. Je tu 130 detí, pričom jeho kapacita je len 80 miest.  

    Podľa vyjadrení personálu hrozí pre nedostatok štátnych dotácií, že deti nebudú jesť mäso alebo ryby aj niekoľko mesiacov. Niektorí dokonca hovoria, že na tieto deti vláda akosi zabudla.

    Riaditeľka sirotinca Center Ludmila Lazarenko sa vyjadrila, že hoci majú nárok nakupovať produkty za zvýhodnenú cenu, musia čakať na podpis dokumentov, ktoré túto zľavu potvrdzujú. Tie často nie sú podpísané včas, a preto sa občas stane, že nemajú peniaze ani na zeleninu.  

    Zlá povesť sirotincov

    Na východe Ukrajiny bolo počas vojny opustených alebo ponechaných napospas osudu takmer 95-tisíc detí. Niektoré z nich videli svojich rodičov umierať, čo v nich zanechalo celoživotnú traumu.

    Detské domovy na Ukrajine nemajú najlepšiu povesť. Okrem nedostatku financií sú deti v sirotincoch ohrozené aj sexuálnym zneužívaním či nútenými prácami.

    Podľa štatistík UNICEFu opustilo svoje domovy od marca 2014 viac ako milión ľudí. Viac ako 136 000 detí vo vnútrozemí Ukrajiny bolo počas konfliktu evakuovaných.

    Konflikt na východe Ukrajiny narušil vzdelávanie takmer 50 000 detí, pričom 187 vzdelávacích inštitúcií bolo čiastočne alebo kompletne poškodených a domovy mnohých detí zničené.

    - Reklama -