VIDEO Zabitie Solejmáního? Kovbojský čin. Pozor na dôsledky. Vojna v Iraku, Trump, NATO. Prehovoril Fico

    0
    Na kombosnímke zľava Robert Fico na snímke z videa a v auguste 2006 po prílete z Iraku, keď z pozície premiéra potvrdil, že vláda splní svoj záväzok stiahnuť slovenskú ženijnú jednotku z operácie Iracká sloboda. (Autor: TASR/PL.sk)

    Fico hneď v úvode videa spomína rok 2006, keď ako predseda vlády dal pokyn na stiahnutie vojakov z Iraku.

    Slovensko sa opäť musí správať suverénne

    “Dôvody na útok proti tejto krajine (Iraku – pozn. PL.sk), ktoré uviedli Spojené štáty boli nepravdivé a vojenský zásah bol evidentne v rozpore s medzinárodným právom. A dôsledky vojny v Iraku sú doteraz katastrofálne,” hovorí Fico s tým, že “dnes v podstate stojíme pred rovnakou situáciou a Slovensko sa opäť musí správať suverénne.”

    Fico ďalej vysvetľuje, že prezident USA Donald Trump pri dôvodoch zabitia iránskeho generála Gásema Solejmáního “neuviedol nič konkrétne”.

    Solejmáni určite nebol žiadne neviniatko

    “Sme ale krátko pred prezidentskými voľbami a prezident čelí ústavnej žalobe. Solejmání určite nebol žiadne neviniatko, ale opäť musíme konštatovať, že bol zabtiý v rozpore s medzinárodným právom. Dôsledky tohto kovbojského činu môžu byť devastujúce. Až po otvorený konflikt medzi Spojenými štátmi a Iránom. A rozmach terorizmu v Európe a najmä v členských štátoch EÚ,” varuje expremiér.

    Musíme najmä zdôrazňovať porušenie medzinárodného práva

    “Irán je obrovská a silná krajina, ktorá fanaticky nenávidí Spojené štáty. To si administratíva prezidenta Donalda Trumpa ihneď po zabití druhého najsilnejšieho človeka v Iráne uvedomila, keď amerických občanov okamžite požiadala, aby sa vrátili naspäť na územie Spojených štátov,“ pokračoval Fico.

    Slovensko si podľa Fica musí chrániť svoje vlastné záujmy.

    „Musíme najmä zdôrazňovať porušenie medzinárodného práva. Medzinárodné právo je totiž jediné, čo chráni malé krajiny, ako napríklad Slovensko. V Iraku máme vojakov, ktorí trénujú irackú armádu. Oceňujem rozvážny postoj predsedu vlády Petra Pelegriniho. Na hodinovej báze, ale musíme sledovať vývoj v Iraku a ak to bude nevyhnutné, v záujme ochrany života našich vojakov musíme pravdepodobne urobiť rovnaký krok, ako sme urobili v roku 2006 a vrátiť ich naspäť na územie Slovenska. Výcvikovú misiu v Iraku totiž pozastavilo aj samotné NATO,” pripomenul predseda Smeru.

    Podľa jeho ďalších slov “žiadne hrdinstvá dnes nie sú na mieste.” “Do tejto krízovej situácie bolo Slovensko ako členský štát NATO zatiahnuté bez toho, aby sme vyjadrili akýkoľvek súhlas,” podžiarkol na záver svojho príspevku Fico.

    Slovensko má podporiť ukončenie výcvikovej misie v Iraku

    Iracký parlament v nedeľu schválil uznesenie, ktoré žiada ukončenie prítomnosti zahraničných vojakov v krajine. Uznesenie je reakciou na americký letecký útok v Iraku, pri ktorom v piatok prišiel o život iránsky generál Solejmání.

    V súvislosti s aktuálnym rozhodnutím irackého parlamentu vydal Pellegrini inštrukciu veľvyslancovi SR v NATO v Bruseli.

    SR má podporiť návrh v prospech ukončenia výcvikovej misie v Iraku a návrat slovenských vojakov na Slovensko v prípade, ak na pondelkovom (6. 1.) rokovaní Rady NATO bude takýto návrh predložený.

    Autor: GG/TASR

    - Reklama -