VIDEO Z utečenca sa stal krajčír, ktorý šije pre migrantov, aby nemrzli

    0
    Utečenecký tábor na gréckom ostrove Lesbos (Autor: ReproFoto: Facebook/AJplus)
    Shasho spolu s ďalšími migrantmi pracuje v holandskej dielni, ktorá vyrába takzvaný Sheltersuit. Ide o akési spojenie klasického spacáku s teplým overalom, ktorý má v zime chrániť ľudí odkázaných na prespávanie vonku či v utečeneckých táboroch, kde sú podmienky často veľmi ťažké. 
     
    Novinka pre migrantov cestujúcich do Európy cez najrôznejšie nástrahy zaujala ľudskoprávne organizácie a aktivistov natoľko, že prišla objednávka. Päťsto kusov obleku Sheltersuit už Shasho a jeho kolegovia vyrobili a spolu s dobrovoľníkmi dopravili na Lesbos, kde migranti žijú aj mimo preplnených utečeneckých táborov. 
     
    Sheltersuit je vyrobený z nepremokavej látky, ktorá odolá vetru i zime. Dá sa nosiť ako teplá bunda s nohavicami, ale v prípade potreby je možné ho rozložiť tak, aby sa v ňom človek mohol schovať ako v spacáku. Pre migrantov, ktorí sú často nútení spať vonku, môže byť v zime takáto pomôcka otázkou prežitia. 
     
    Krátku reportáž z dielne, kde sa Sheltersuit vyrába, ako aj z utečeneckého tábora na ostrove Lesbos, priniesla na svojom oficiálnom facebookovom profile organizácie Calais Action. Tá vznikla spočiatku na pomoc ľuďom, ktorí sa usídlili v takzvanej Džungli, teda ilegálnom utečeneckom tábore pri francúzskom prístavnom meste Calais. Dnes Calais Action pomáha migrantom po celej Európe. 
     
     
    - Reklama -