VIDEO Významný predstaviteľ štátu EÚ: Čelíme invázii, bráňme naše matky! Orbán je skvelý. A viete, čo povedal Miloš Zeman Merkelovej do očí?

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Georgi Markov je ústavný sudca, bývalý člen parlamentu a advokát, ktorý trávi väčšinu roka v Maďarsku. Do štúdia bol pozvaný v septembri tohto roku v súvislosti s vtedajšou plánovanou návštevou maďarského predsedu vlády Viktora Orbána v Bulharsku.

    Ktože je to ten Orbán, ktorý mieri do Bulharska?

    „To je jednoduché, Orbán je žijúca legenda,“ uviedol Markov. „Je jediným z premiérov 27 štátov, ktorý má antikomunistickú minulosť pred novembrom 1989. Už na konci 80. rokov riadil stranu a aktívne bojoval s komunizmom.“

    Orbán sa podľa Markova aktívne podieľal na procesoch, ktoré v konečnom dôsledku viedli k pádu Berlínskeho múru. „Hovoril k miliónom ľudí na televíznych obrazovkách a vyzýval sovietske vojská, aby opustili Maďarsko,“ vyhlásil.

    A čo robila taká Angela Merkelová? „Sama priznala, že na páde Berlínskeho múru nemala žiadny podiel. V kľúčovom momente bola v saune so svojimi priateľmi,“ pripomenul Markov slová súčasnej nemeckej kancelárky.

    Orbán je podľa bývalého bulharského politika pre Maďarsko tým správnym človekom. „Je schopný zaistiť bezpečnosť hraníc, národnú suverenitu a v prípade potreby sa aj postaviť za kresťanské hodnoty.“

    Európske elity však očividne nepociťujú voči Orbánovi rovnaký obdiv ako Markov, naopak; v určitom momente dokonca v Luxembursku hovorili o tom, že by malo byť Maďarsko z Európskej únie vylúčené.

    „Ten gentleman z Luxemburska, ktorý s takým nápadom prišiel, a všeobecne ľudia v západnej Európe by si mali dávať pozor na jazyk, keď hovoria o Maďarsku. O tomto národe by mali ľudia hovoriť s úctou,“ uviedol.

    „Odvážny maďarský národ v roku 1956 vyrazil do ulíc, kde holými rukami bojoval so sovietskymi tankmi. Medzitým jedli ľudia v Luxembursku vafle a celá západná Európa sa spolu so Spojenými štátmi len nečinne prizerala,“ rozčúlil sa Markov v štúdiu bulharskej televízie.

    Markov utečencov, ktorí prichádzajú do európskych krajín, za skutočných utečencov – v právnom slova zmysle – nepovažuje.

    „Ak sú to skutočne utečenci, prečo nepostupujú v súlade so Ženevským dohovorom? Mali by postupovať legálne, preukázať na hraniciach svoju totožnosť a vysvetliť, akým spôsobom ich vo vlasti perzekvujú.“

    Bulharský advokát ďalej uviedol, že maďarská vláda nerobí nič, na čo by nemala právo. „Členské štáty v rámci Schengenu majú povinnosť strážiť svoje hranice pred vonkajším svetom, čo je presne to, čo Orbán robí,“ uviedol Markov.

    Nárast popularity pravicových strán naprieč celým európskym kontinentom podľa Markova zapríčinilo to, že došlo k prekročeniu určitého limitu, čo „Európania už neboli ochotní tolerovať“. „Nikto príčetný si predsa nezvolí pre seba a svoju rodinu takú cestu, ktorá mu obmedzí mnohé občianske slobody a nabúra spôsob života,“ podotkol Bulhar žijúci v Maďarsku.

    Markov sa vo svojom plamennom príhovore v štúdiu bulharskej televízie odvolával aj na slová českého prezidenta Miloša Zemana. „Videli ste, čo povedal Merkelovej priamo do očí? Povedal jej, že si sama pozvala hostí na návštevu, ale na večeru ich posiela k susedom,“ tlmočil moderátorke relácie.

    „Nutne potrebujeme európsku armádu! Čelíme invázii, ktorá mení charakter nášho kontinentu,“ vyhlásil Markov. „Bulharsko je chudobný národ, ale jeho občania majú svoju česť. Ak bude treba, pôjdeme bojovať, budeme chrániť svoje matky,“ soptil.

    - Reklama -