VIDEO Vypálili rakety na hlavné mesto. Saudská Arábia zažila ťažkú noc

    0
    Saudskoarabská metropola Rijád (Autor: Facebook, Saudi Arabia Art & Architecture)

    Incident v Rijáde sa odohral okolo 23.30 h miestneho času (22.30 h SELČ), keď metropolou otriaslo niekoľko hlasných výbuchov. Mnohí obyvatelia uviedli, že v ich bytoch sa triasli dvere a okná.

    Plukovník Turkí bin Sálih Malkí, hovorca vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou, uviedol, že tri zo siedmich rakiet vypálených z Jemenu boli zacielené na Rijád, dve mierili na prístavné mesto Džázán a cieľom zvyšných dvoch boli mestá Chamís Mušajt a Nadžrán.

    Protivzdušná obrana podľa Malkího zachytila všetky rakety skôr, ako dosiahli svoje ciele, no na niektoré obývané oblasti dopadli ich úlomky.

    Na sociálnych sieťach bolo zverejnených niekoľko videí z Rijádu, ktoré zachytávajú štart rakiet protivzdušnej obrany i zneškodnenie nepriateľskej rakety. Najmenej jedna raketa obranného systému však minula svoj cieľ a dopadla na zem, čo spôsobilo jeden z výbuchov.

    V Rijáde zabili trosky jednu osobu – muža pôvodom z Egypta.

    Húsíami ovládaná jemenská agentúra SABA oznámila, že povstalci vypálili na Saudskú Arábiu väčší počet rakiet. Jedna z nich typu Burkan-2H mala zasiahnuť medzinárodné letisko v Rijáde.

    Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie intervenovala v Jemene v marci 2015 so zámerom poraziť Iránom podporovaných húsíov a vrátiť k moci medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. To sa jej však zatiaľ nepodarilo a vojna v tejto chudobnej krajine stále pokračuje.

    Balistická raketa bola zachytená nad Rijádom aj vlani začiatkom novembra, na čo Saudská Arábia reagovala blokádou Jemenu. Najmenej jedna raketa, vypálená v nedeľu, sa však dostala k mestu podstatne bližšie ako tie predchádzajúce.

    Húsíovia vystreľujú rakety na Saudskú Arábiu

    - Reklama -