VIDEO Vlaňajší rekord: na Slovensku sa urobilo 259 transplantácií. Predbehli sme Nemecko

    0
    Ilustračná fotografia, transplantácia (Autor: TASR/AP)

    Šéf rezortu zdravotníctva zvýraznil fakt, že i v tomto roku má ministerstvo záujem podporou zintenzívniť darcovský a transplantačný program a prekonať minuloročné čísla, a to aj napriek pandémii nového koronavírusu.

    „I počas pandémie sa nezastavila transplantačná aktivita, uskutočnilo sa desať transplantácií, z toho 15. mája hneď osem,” informoval minister.

    Aj počas koronakrízy sa uskutočnilo desať transplantácií, uviedol minister Krajčí. Zdroj: TASR

    Prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti Ľuboslav Beňa spresnil, že z 259 transplantácii uskutočnených v SR bolo takmer 200 transplantácií obličiek, 21 transplantácii srdca a 41 pečene.

    „Napriek rekordným číslam je stále na listine čakateľov signifikantný počet pacientov, ktorí čakajú na náhradný orgán,” upozornil. Z 313 čakateľov je väčšina tých, ktorí potrebujú novú obličku, na transplantáciu srdca čaká 36 pacientov, sedem na transplantáciu pečene a rovnako je sedem čakateľov na náhradu pľúc, tento zákrok sa však v SR nevykonáva.

    Hlavný transplantačný koordinátor Martin Chrastina zvýraznil zvýšený počet darcov orgánov – 100 vhodných orgánov na transplantáciu orgánov sa týkalo mŕtvych darcov a 21 živých darcov.

    „Je to rekordné číslo, od ktorého sa odvíja napokon aj rekordný počet transplantácií,” upozornil. Poukázal zároveň na to, že Slovensko sa posunulo v rebríčku transplantačnej aktivity európskych krajín.

    „Už nie sme na chvoste ako v minulosti, predbehli sme Nemecko, dostali sme sa na úroveň Fínska či Švajčiarska,” dodal.

    VIDEO Minister Krajčí k transplantáciám na Slovensku

    Zdroj: TASR

    Zvyšovať záujem o darcovstvo a celkovo povedomie o dôležitosti darcovského a transplantačného programu pomáhajú podľa hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva SR pre orgánové transplantácie Zuzany Žilinskej mediálne kampane, ktoré zapájajú do témy nielen pacientov a medicínskych pracovníkov, ale aj laickú verejnosť.

    „Čím viac budeme všetci vedieť o darcovstve a transplantácii a budeme vnímať, že je to prostriedok záchrany života ľudí, ktorí nemajú inú možnosť, ako dostať náhradný orgán, tým ľahšie sa bude rozvíjať odberový a transplantačný program,” upozornila.

    I preto tohtoročnou témou v kampani Sedem životov, ktorá sa realizuje od roku 2015, je myšlienka o čiare života.

    „Ideou je ukázať, že darcovstvom orgánov poskytujeme možnosť predĺžiť život niekomu inému,” objasnila Žilinská.

    - Reklama -