VIDEO Vláda chce vytvoriť podmienky, ktoré zahraničných investorov udržia aj prilákajú, ubezpečil premiér v PSA

    0
    Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič v testovacom aute v automobilke Groupe PSA Slovakia v Trnave (Autor: TASR)

    Automobilka v Trnave je prvou, ktorá po odstávke pre koronakrízu nabieha na plný výrobný režim. Od soboty (6.6.) rozbieha aj štvrtú výrobnú zmenu.

    Premiéra na stretnutí s vedením závodu sprevádzal podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

    Spoločne si s veľvyslancom Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzim pozreli výrobné linky. Riaditeľ závodu Stéphane Bonhommeau zhrnul dianie vo fabrike za uplynulé týždne. Povedal, že v apríli pocítili prepad objednávok až o 90 percent. 

    VIDEO  Bonhommeau: Počas apríla sme zaznamenali prepad objednávok o 90 percent

    „Podmienkou na opätovné spustenie výroby bolo nielen zabezpečenie bezpečného prostredia pre zamestnancov, ale aj dostatočný počet zadaných objednávok a výhľad na nové objednávky. To sa závodu v Trnave podarilo naplniť aj vďaka tomu, že z jeho výrobných liniek vychádza európske auto roka 2020 – nová generácia modelu Peugeot 208,“ konštatoval.

    Bonhommeau zároveň poďakoval za podporu z Európskeho sociálneho fondu cez tzv. kurzarbeit.

    Minister Heger doplnil, že aktuálnym sa stáva prehodnotenie regulácií vo vzťahu k podnikateľskému prostrediu.

    Povedal, že pripravia súbor opatrení, ktorý napomôže, aby bola zamestnanosť na Slovensku čo najviac udržateľná.

    Premiér dodal, že snahou je vytvoriť prostredie s udržateľnými podmienkami.

    VIDEO Matovč:  PSA je kľúčový zamestnávateľ na Slovensku

    Zdroj: TASR

    „V automobilovom priemysle je veľká konkurencia. Ak je cena energií pre závody v zahraničí o tretinu nižšia ako u nás, musíme sa tým zaoberať,” dodal Matovič s tým, že “netreba očakávať zázraky v tejto ťažkej dobe”.

    Zdôraznil, že je zároveň snahou posilnenie sféry výskumu a vývoja a podmienky, ktoré budú výhodné pre investorov s pridanou hodnotou.

    - Reklama -