VIDEO V koži utečenca na rozbúrenom mori. BBC vás vo virtuálnej realite dostane na palubu lode pašerákov

    0
    Interaktívny VR film We wait, v ktorom sa ocitnete v koži utečenca. (Autor: repro foto Youtube/aardman animations)

    Stáť zoči-voči dinosaurom, užiť si narodeninovú oslavu britskej kráľovnej či byť „priamym“ účastníkom írskej revolúcie zo začiatku minulého storočia. BBC si pripravila množstvo aplikácií, ktoré využijú v plnej miere najmä vlastníci virtuálnej reality (VR). Okrem toho spoločnosť v spolupráci s oscarovým animátorským štúdiom pripravila netradičný animovaný film dotýkajúci sa problematiky migračnej krízy.

    BBC prichádza aj s množstvom tzv. 360-uhlových filmov. V jednom z nich sa môžete zúčastniť aj osláv narodenín britskej kráľovnej. Zdroj: BBC

    V oscarovej réžii

    Tak ako bol v minulosti stolový počítač symbolom niečoho nezvyčajne supermoderného a výdobytkom najmodernejších technických vychytávok, dnes to môžeme povedať o virtuálnej realite. Síce sa ešte nestala tradičným inventárom klasickej domácnosti, no postupne sa počet jej kupcov zvyšuje. Každá firma a výrobca VR prináša trochu odlišný zážitok a predbieha sa v tom, čím prekvapí používateľa.

    Upútavka na VR film We Wait. Zdroj: Youtube/Aardman Animations

    Na kolotoč modernej zábavy naskočila aj BBC, ktorá pre Oculus Rift priniesla niekoľko zaujímavých aplikácií. Okrem nich ale zaujala najmä jedným z prvých filmov vo VR s názvom We Wait (Počkáme), ktorý sa dotkol problematiky migračnej krízy. Spoločnosť na filme spolupracovala s animátorským štúdiom Aardman Animations. Štúdio v roku 2006 získalo Oscara za film Wallace a Gromit: Prekliatie králikolaka.

    V koži utečenca

    „Už tu mali byť pred hodinou,“ hovorí mladý imigrant hrajúci sa s mobilom na tureckej pláži. „Možno neprídu vôbec,“ argumentuje strašia žena. Túto scénu môžeme vidieť v traileri VR filmu We Wait, ktorý sa zameriava na problematiku migračnej krízy. „Za rok 2015 prekročilo hranice Európy viac ako milión imigrantov či utečencov, väčšinou po mori,“ informuje popis v upútavke na film. Ten mapuje cestu rodiny imigrantov, ktorá sa pomocou pašerákov ľudí rozhodla dostať z vojnou zdecimovanej domoviny do „zasľúbenej“ Európy.

    V ďalšej snímke fungujúcej na báze technológie virtuálnej reality, Veľkonočné povstanie: hlas rebela, sa ocitnete počas írskeho povstania v roku 1916. Zdroj: Youtube/BBC

    „V tomto príbehu sa jedna rodina rozhodla vydať na dlhú cestu zo Sýrie,“ informuje ďalší popis v traileri. Podľa neho vieme, že časť filmu sa odohráva na tureckom pobreží, kde rodina čaká na loď pašerákov a druhá je priamo na jej palube. „Vypnite motor,“ prikazuje pobrežná hliadka imigrantom vo filme.

    „Tento príbeh vás premiestni do srdca utečeneckej krízy. V nezabudnuteľnom VR zážitku budete s vydesenou sýrskou rodinou cestovať naprieč morom a budete sa s nimi deliť o ich nádeje, ale aj strach,“ píše sa na webovej stránke BBC, kde si môžete film stiahnuť. „Je to založené na rozhovoroch BBC s imigrantmi,“ píše sa ďalej. Film si je možné stiahnuť od štvrtka minulého týždňa.

    - Reklama -