VIDEO Už žiadne bezbrehé zachraňovanie migrantov. Taliani dali mimovládkam po prstoch. Zachraňovať ľudí podľa pravidiel aktivisti nechcú

    0
    Loď Iuventa nemeckej mimovládnej organizácie Jugend Rettet (Autor: TASR)
    Pod tlakom veľkého množstva utečencov, ktorí do Talianska prichádzajú po Stredozemnom mori, prijala tamojšia vláda opatrenie, podľa ktorého musia mimovládne organizácie aj z iných krajín EÚ dodržiavať pri záchrane migrantov nastavené pravidlá. Podpísať túto dohodu (code of conduct) by mali všetky mimovládky vyrážajúce z talianskych prístavov, ak chcú ďalej pokračovať vo svojich aktivitách. Ako to však už býva, nájdu sa odporcovia, a tých nie je v tomto prípade málo. 
     
    Súčasťou talianskych požiadaviek obsiahnutých v spomínanej dohode je napríklad to, aby sa mimovládne organizácie zaviazali, že nebudú so svojimi loďami vstupovať do teritoriálnych vôd Líbye. Výnimkou je mimoriadne nebezpečenstvo a záchrana života, ale ani v tomto prípade aktivisti nesmú prekážať v práci líbyjskej pobrežnej stráže. 
     
    Ďalej je v dohode požiadavka, aby mimovládky nepresúvali migrantov na iné, väčšie plavidlá, ak nespolupracujú s loďami talianskeho centra pre koordináciu záchrany na mori (MRCC). V súčasnosti sa totiž stáva, že aktivisti zachraňujú migrantov na menších lodiach, premiestňujú ich na väčšie. Svoje operácie potom opakujú, kým nemajú naplnené kapacity a s tým chce Rím skoncovať. 
     
    Taliani od mimovládok požadujú aj to, aby sa zaviazali zverejniť zdroje, z ktorých svoje záchranné aktivity na mori financujú a to nielen pre potreby domovských úradov, ale aj pre tie talianske. 
     
    Dohoda tiež požaduje, aby lode aktivistov prestali dávať svetelné signály na vyplávanie lodiam s utečencami na líbyjskom pobreží. Taliansko vysvetľuje túto požiadavku nutnosťou obmedziť šancu, že by mohlo dôjsť k nadviazaniu kontaktu s pašerákmi ľudí. Výsostné vody Líbye sú navyše nebezpečné. Veliteľ samozvanej líbyjskej národnej armády na východe krajiny nariadil, aby pobrežné základne konfrontovali každé plavidlo vstupujúce do teritoriálnych vôd bez povolenia. 
     
    Záchrana migrantov aktivistami z nemeckej mimovládnej organizácie Jugend Rettet
    (Zdroj: YouTube)
     
    Okrem spomínaných bodov obsahuje dohoda aj požiadavku na bezvýhradnú spoluprácu s talianskou políciou. K tomu patrí aj informovanie o polohe plavidiel pašerákov, z ktorých migrantov zachránia. 

    Dohoda bez úspechu

    Viaceré mimovládky vrátane Lekárov bez hraníc odmietli dohodu podpísať s tým, že by obmedzila ich záchranné akcie v Stredozemnom mori. Dokonca zazneli obvinenia na adresu Európskej únie a Talianska, že zodpovední vraj nechávajú úmyselne topiť ľudí. Viac sme o tejto kritike zo strany aktivistov písali TU
     
    „Budeme pokračovať v našich záchranných operáciách bezo zmien,“ vyhlásil rozhodne predseda talianskej odnože Lekárov bez hraníc Tommaso Fabbri. 
     
    Pristať na podmienky talianskej dohody odmieta napríklad aj nemecká mimovládka Jugend Rettet. Tá má však teraz trochu iné problémy, a to s talianskymi zákonmi. Úrady nemeckým aktivistom z tejto organizácie zhabali na ostrove Lampedusa ich záchrannú loď menom Iuventa, pretože podľa vyšetrovania napomáhala nelegálne pašovanie ľudí do Talianska. Vyšetrovanie, ktoré sa začalo ešte v októbri 2016, prinieslo podľa sicílskej prokuratúry dôkazy, že plavidlo sa použilo pri aktivitách podporujúcich ilegálnu migráciu. 
     
    Aby v Stredozemnom mori zabránili pašerákom ľudí a následne aj mimovládnym organizáciám v dovoze tisícov migrantov, vyslali Taliani k pobrežným vodám Líbye hliadkovacie lode pobrežnej stráže. Tie majú za úlohu sledovať aktivity pašerákov a brániť im v tom, aby na more vysielali lode preplnené migrantmi. Spolu so snahou donútiť mimovládne organizácie, aby dodržiavali isté pravidlá pri pomoci migrantom, ide o aktivitu talianskej vlády podporenú aj EÚ. 
     
    Dohoda o spolupráci a dodržiavaní určitých zásad pri pomoci migrantom na mori nie je len formalita. Mimovládky, ktoré odmietnu dokument podpísať, si môžu vyslúžiť zákaz kotviť svoje lode v talianskych prístavoch a prípadná neochota spolupracovať bude nahlásená krajinám, kde majú plavidlá prihlásené.
     
    - Reklama -