VIDEO Turecká polícia zakročila proti účastníkom LGBTI pochodu

    0
    Účastníci pochodu za za práva sexuálnych menšín v tureckom Istanbule (Autor: YouTube.com)

    Ako informovala agentúra AFP, úrad guvernéra Istanbulu nepovolil pochod za práva komunity LGBTI už piaty rok po sebe.

    Napriek zákazu sa v blízkosti ulice Istiklal a námestia Taksim, kde organizátori pôvodne plánovali usporiadať zhromaždenie, zišli v nedeľu tisíce ľudí, uviedla AFP. 

    Agentúra spresnila, že úrad guvernéra síce pochod nepovolil, ale polícia umožnila ľuďom, aby sa zišli v bočných uliciach a vypočuli si vyhlásenie organizátorov podujatia Istanbul LGBTI Pride Week. 

    Následne však polícia, ktorej jednotky sa stiahla k námestiu Taksim, pristúpila k rozohnaniu davu, pričom použila slzotvorný plyn.

    Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v piatok informovala, že okrem Istanbulu zakázali pochody za práva sexuálnych menšín a podobné podujatia aj guvernéri provincií Izmir a Antalya.

    Prvý pochod za práva homosexuálov sa v Istanbule konal v roku 2003. Poslednýkrát naň úrady vydali povolenie v roku 2014, keď sa na ňom v Istanbule zišli desiatky tisíc ľudí.

    Išlo o doteraz najväčšie podujatie komunity LGBTI v prevažne moslimskej krajine.

    Hoci homosexualita je v modernej tureckej republike z pohľadu práva legálna, jednotlivci z tejto komunity sa sťažujú na obťažovanie a zneužívanie. 

    Napriek tomu, že pochod ulicami Istanbulu bol guvernérom zakázaný, viacero opozičných okresných samospráv, vrátane okresu Kadiköy v Istanbule, vyslovilo podporu komunite LGBTI.

    - Reklama -