VIDEO Trumpovi sympatizanti ako lovná zver? Volebnú kampaň v USA zachvátila vlna násilia. Pozrite sa, o čom médiá mlčia

    0
    Muž sprejuje paprikovým sprejom priaznivcov Donalda Trumpa (Autor: TASR)

    S Trumpom sa dá súhlasiť aj nesúhlasiť, násilie na politických podujatiach, ktoré začína pripomínať 30. roky v Nemecku, je však neprípustné za akýchkoľvek okolností. Podľa dostupných informácií sú pritom fyzické útoky počas volebnej kampane v USA cielené najmä na Trumpových sympatizantov. Útočníci pritom často o sebe hovoria, že sú voličmi demokratického socialistického kandidáta Bernieho Sandersa.

    Som transsexuál, do toho, udri ženu!

    Len za minulé dva mesiace bolo takýchto prípadov na demonštráciách Trumpových podporovateľov viac než dosť. Jeden takýto stret sa odohral koncom apríla v Portlande, kde sa do vyhrotenej debaty pustili Trumpovi priaznivci a oponenti. Situáciu zachytáva video, na ktorom mladí ľavicoví demonštranti obviňujú Trumpa a jeho sympatizantov z rasizmu. Trumpovi fanúšikovia preto odporcov vyzvú, aby spomenuli, čo také rasistické Trump povedal. Keď to nie sú schopní urobiť, jeden z mladých mužov Trumpovho podporovateľa opľuje. „Som transsexuál, do toho, udri ženu!“ dodá drzo.

    Obvinenia z rasizmu na Trumpovu adresu nie sú ničím novým. Excentrický podnikateľ je totiž autorom viacerých kontroverzných návrhov a vyjadrení. Chce napríklad vybudovať na hranici s Mexikom múr, ktorý by zamedzil nelegálnej migrácii a dočasne navrhuje aj pozastaviť moslimskú imigráciu do USA. Tieto návrhy sú určite politicky nekorektné a kontroverzné, je však na zamyslenie, či ich možno označiť aj za rasistické.

    Trumpa pritom podporujú aj viacerí moslimovia, hispánci a černosi, ktorým sa násilie nevyhýba. Istá hispánska Trumpova sympatizantka a jej dve dcéry sa napríklad koncom apríla v kalifornskom meste Anaheim stali terčom útoku Trumpovho odporcu republikánskeho kandidáta. Ten ženu a deti posprejoval kasérom.

    Toto nie je Blízky východ

    Jeden z najväčších stretov útokov na Trumpových priaznivcov sa však odohral 28. apríla v kalifornskom okrese Orange County, v ktorom sa konal predvolebný míting republikánskeho kandidáta. Demonštranti zatarasili cestu a snažili sa autám sympatizantov kandidáta zabrániť v prejazde na míting. Tí, ktorí sa cez demonštrantov predsa len dostali, skončili s opľutými a posprejovanými vozidlami. Demonštranti, väčšinou hispánskeho pôvodu, pritom na násilnej akcii mávali mexickými vlajkami a vykrikovali heslá ako napríklad: Trump je Hitler a J*bať Donalda Trumpa. „Toto nie je Blízky východ, nepotrebujeme tu mať takmer nepokoje, len preto, že prezidentský kandidát tu reční,“ povedal jeden z účastníkov mítingu.

    Šokovaný bol z priebehu podujatia aj ďalší Trumpov priaznivec, ktorý sa predstavil ako bývalý vojak námornej pechoty. „Žil som tu celý život, potom som bol v námornej pechote. Keď som sa teraz vrátil domov a vidím toto, nemôžem ani uveriť, aké je to nehorázne. Je to, ako keby som bol napádaný na svojej vlastnej pôde,“ povedal bývalý vojak.

    Ochranka nezasiahla, útočníci sú vraj  ako osloboditelia

    Fyzickému útoku sa pritom iba tesne vyhol britský komentátor a Trumpov podporovateľ Milo Yiannopoulos, ktorý vystúpil s prejavom na katolíckej DePaulovej univerzite. Yiannopoulosovu prednášku ale prerušili členovia kontroverzného černošského hnutia Black Lives Matter (BLM), ktorí sa často nezdráhajú použiť fyzické násilie. Nebolo to inak ani v tomto prípade, keď napriek tomu, že celú akciu natáčali, členke BLM vôbec neprekážalo vyhrážať sa Yiannopoulosovi napadnutím. Celé podujatie nakoniec prerušili. Za zmienku stojí, že ochranka univerzity proti demonštrantom odmietala zasiahnuť, pričom univerzitný prezident a, mimochodom, aj katolícky kňaz Dennis Holtschneider demonštrantov prirovnal ks osloboditeľom Európy zo dňa D.

    Pálenie vlajky

    Keď je už reč o útokoch na vlastnej pôde, na „antitrumpovských“ demonštráciách nie je neobvyklé ani pálenie americkej vlajky. Jeden z takýchto incidentov sa odohral v meste Burlingame počas nedávneho zhromaždenia republikánskej strany, na ktorom Trump vystúpil s prejavom. Demonštranti sa republikánov rozhodli privítať pálením vlajky. „Homofóbia, transfóbia, islamofóbia, kapitalizmus, otroctvo, rasizmus… Toto tá sr*čka reprezentuje,“ vykrikovala demonštrantka pri pálení americkej vlajky.

    - Reklama -