VIDEO To musíte vidieť. Grécki farmári naložili policajtom palicami. V Aténach sa im postavili do cesty, keď demonštrovali proti reformám, ktoré žiada Brusel

    0
    Ilustračná foto. (Autor: TASR)
    S pastierskymi palicami v rukách sa davy farmárov v Aténach neuspokojili len s pokojným odporom voči plánovaným reformám, ktoré si vynútil Brusel výmenou za finančnú pomoc. Vzduchom lietali aj kamene a viacerí muži v plynových maskách nemali strach ani z policajných granátov so slzotvorným plynom. 
     
    Na stredajší protest do Atén prišlo 1 300 farmárov z Kréty a zamierili si to rovno k budove gréckeho ministerstva poľnohospodárstva, ale prístup k nej blokovali ťažkoodenci a policajné autobusy. Tie skončili s porozbíjanými oknami a svedkovia tvrdia, že malé skupinky protestujúcich sa pokúsili preraziť policajné barikády. 
     
    V istom momente, ktorý je zachytený na jednom z mnohých videozáznamov, je vidieť, ako farmári s palicami v rukách zahnali skupinu policajtov do kúta a jednému z nich zlomili ochranný štít. 
     
     
    Protest ochromil dočasne nielen dopravu, ale aj život v okolí sídla rezortu poľnohospodárstva. Obchody a reštaurácie zostali zatvorené po celý deň a poriadková polícia strážila štvrť aj po proteste. Farmári sú v Grécku v dlhodobom spore s vládou práve v súvislosti s nariadeniami, ktoré požadujú medzinárodní veritelia výmenou za miliardy z pomoci. 
     
    Od roku 2010 dostali Gréci už tretí balíček finančnej pomoci. Ten posledný v hodnote 85 miliárd eur z polovice roku 2015 čerpajú doteraz, ale dokopy si už požičali od Medzinárodného menového fondu a krajín EÚ viac ako 300 miliárd eur. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -