VIDEO To, čo povedal Donald Trump o Merkelovej, sa kancelárke páčiť nebude. A ani priaznivcom utečencov

    0
    Americký prezident Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas stretnutia vo Washingtone (Autor: TASR)

    Tucker Carlson najprv hovoril o americkom politickom establishmente. „Ich pohľad je taký, že Spojené štáty sú vo večnom konflikte s Ruskom, ktoré je hlavným globálnym nepriateľom, a každý, kto tomu neverí, je zradca Spojených štátov. Prečo si myslíte, že vo Washingtone naprieč oboma stranami panuje taký konsenzus?“ opýtal sa Carlson Trumpa.

    „Je to neuveriteľné, lebo keď sa pozriete na prvú a na druhú svetovú vojnu, tak nepriateľom bolo Nemecko. V druhej svetovej vojne stratilo Rusko päťdesiat miliónov ľudí a pomohlo nám vyhrať vojnu. Nedávno som si hovoril, že Rusko nám skutočne pomohlo. Nie som proruský, nie som pronijaký. Chcem len bezpečie pre túto krajinu. Nechcem jadrové zbrane alebo aby o nich vôbec ľudia premýšľali. Viete, Rusko a USA dohromady kontrolujú vyše 90 percent svetového jadrového arzenálu. Byť zadobre s Ruskom, a to nie len z tohto dôvodu, je dobrá vec,“ povedal Trump.

    „Sú teda hlavným protivníkom?“ zaujímalo Carlsona. „Sú vojensky silní, ale ich ekonomika je oveľa menšia než napríklad tá čínska. Nechcem používať slovo ,protivník‘, môžeme spolupracovať a všetkým sa môže dariť, môžeme žiť v mieri. Myslím si, že je to veľmi dôležité. Váš program pozerám často a vidím, ako hovoríte o úžasnej veľkosti Číny. Pozrite sa na rozsah vecí, ktoré v pomerne krátkom čase dosiahli. Je to čiastočne spôsobené aj zlým vedením Spojených štátov, nechali sme ich to dosiahnuť,“ reagoval Trump. Podľa neho Američania umožnili Číňanom zarobiť stovky miliárd dolárov.

    „Tak, NATO. NATO bolo vytvorené predovšetkým preto, aby zabránilo Rusom v invázii do západnej Európy. Domnievam sa, že si nemyslíte, že teraz hrozí, že by západná Európa bola napadnutá Ruskom. Aký je teda dnes zmysel NATO?“ spýtal sa Tucker Carlson.

    „Áno, to bol ten účel NATO. A to je v poriadku, ale európske krajiny musia platiť. Oni neplatili a iní prezidenti mali prejavy, potom odišli a k ničomu nedošlo. To, že neplatia, nie je žiadna novinka. Deje sa to už dlho. Takže som tam pred pár dňami odcestoval a povedal som: Páni, musíte platiť! Pretože my nebudeme platiť 70 až 90 percent výdavkov. A myslím si, že tých 90 percent je skutočné číslo. Nebudeme platiť 90 percent nákladov na obranu Európy a k tomu nás ešte Európska únia ničí v oblasti obchodu. Stratili sme vlani na obchode 151 miliárd dolárov. Neberú naše produkty od farmárov, neberú naše autá. A keď už áno, tak nás zdania oveľa viac, než my zdaňujeme ich,“ sťažoval sa Trump.

    „Členstvo v NATO zaväzuje jednotlivé štáty na obranu napadnutého člena Aliancie, takže povedzme, že napríklad Čierna Hora, ktorá sa pripojila vlani, bude napadnutá. Prečo by mal môj syn letieť do vojny v Čiernej Hore, aby tú krajinu chránil pred útokom?“ opýtal sa Tucker Carlson.

    „Rozumiem, čo hovoríte, kládol som si tú istú otázku. Viete, Čierna Hora je malá krajina s veľmi silnými ľuďmi. Sú tam veľmi silní a agresívni ľudia. Vybudí sa agresia a ste v tretej svetovej vojne. Nezabúdajte, som v úrade len niečo málo vyše roka a pol. Pred niekoľkými dňami som však ovládol konverzáciu a povedal: Musíte zaplatiť. A generálny tajomník NATO povedal, že kvôli prezidentovi Trumpovi sme mali minulý rok navyše 44 miliárd dolárov pre NATO. A tento rok to bude ešte omnoho viac. Bolo to neférové, oni dlho neplatili, a nielenže my sme platili väčšinu nákladov, ale niektorí navyše neplatili vôbec. To si pridajte do tej rovnice s Čiernou Horou,“ reagoval Trump.

    „Keď ste cestovali po Európe, napadá vám nejaké miesto, ktorému masová imigrácia utečencov pomohla?“ spýtal sa Tucker Carlson. „Ani jedno,“ reagoval okamžite Trump. „Imigračná politika Európy je katastrofálna. Ničíte Európu, ničíte európsku kultúru, kriminalita v tých oblastiach rastie a mali by ste s tým niečo robiť, to som im povedal. To nie som ja, len sa pozrite na štatistiky, čísla hovoria jasne,“ dodal Donald Trump.

    „Aká lekcia z toho plynie pre nás?“ spýtal sa Tucker Carlson za amerických divákov. „Musíme byť oveľa dôraznejší na hraniciach. Teraz sme na hraniciach silnejší než kedykoľvek predtým. Do projektu múra dáme asi päť miliárd dolárov, už sme začali v San Diegu v Kalifornii, zatiaľ išlo o 1,6 miliardy dolárov. V tej oblasti je múr takmer hotový,“ povedal Trump.

    „Keď ste sa stretli s Angelou Merkelovou, s Vladimirom Putinom, sledovali ste ich a hovorili ste s nimi. Kto z nich podľa vás robí z perspektívy ich občanov lepšiu prácu pre svoju krajinu?“ položil ďalšiu otázku Tucker Carlson. „Angela bola superhviezda, kým umožnila miliónom ľudí prísť do Nemecka, to jej veľmi ublížilo. Ako viete, v každých voľbách bola neporaziteľná. Keď tie milióny ľudí prichádzali do Nemecka, často išli aj do ďalších krajín. Maďarsko ich neprijíma a mnoho ľudí by ich neprijalo. Išlo o veľkú migráciu. Nechcem hovoriť, kto je lepší a kto horší, poviem len, že imigrácia jej veľmi, veľmi ublížila,“ uviedol Trump.

    „Čína je veľmi veľká a bohatá krajina. Koľko by ste povedali, že Čína prijala migrantov?“ spýtal sa Carlson. „Povedal by som, že žiadnych,“ vypálil Trump. „Čo tak spýtať sa na Japonsko, na Južnú Kóreu, na iné krajiny, ktoré sú veľmi úspešné?“ pokračoval Trump. „Je tu tlak na tieto krajiny, aby prijímali milióny utečencov?“ chcel vedieť Carlson. „Tlak, nemyslím si, že ľudia, ktorí o tom rozhodujú, by vôbec chceli márniť svoj čas takým telefonátom. To by bolo bez šance. Spýtajte sa Japonska, koľko utečencov vzali v uplynulých dvadsiatich rokoch. Môžete ich spočítať na prstoch jednej ruky,“ reagoval Trump.

    autor: mak

    - Reklama -