VIDEO Títo sociálni šmejdi na vás kašlú. Mnohým štátnym zamestnancom dokonca nedávajú ani minimálnu mzdu, rozčuľuje sa Kollár

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    Celkový nárast inflácie, a teda zdražovanie tovarov, skritizoval vo svojom videu na sociálnej sieti. Ako uvádza, podľa posledných údajov Eurostatu stúplo zdražovanie v priemere o dve percentá, kým na Slovensku to boli tri percentá. Čo je o polovicu viac ako priemer v Únii. Okrem iného nám na Slovensku stúpli aj ceny potravín, medziročne to predstavuje šesť percent.

    „A potom tu počúvame od sociálneho šmejda (Robert Fico) a národného šmejda (Andrej Danko), ako sa nám darí a ako vám pridali. Ale vám sa tie drobotiny, ktoré vám pridali, rozplynú práve v náraste cien a nič z toho nemáte,“ dodáva Kollár.

    Podľa Kollára ľudia nevedia, že sa s infláciou dá „bojovať“. Ako konštatuje, jeho strana sa k zníženiu inflácie vyjadruje už dva roky, pričom k tomu mali aj programovú konferenciu. „Vypočítali sme, že táto ekonomika na to má, aby sa spravodlivo prerozdeľovalo HDP. Vtedy by táto ekonomika mala na to, aby mal každý o 200 eur vyššie platy,“ vysvetľuje Kollár.

    Dva typy zamestnávateľov

    Kollár uvádza, že na Slovensku sú dva typy zamestnávateľov – a to štátny a súkromný sektor. Podľa šéfa Sme rodina je zvyšovanie platov v štátnom sektore jednoduché – vláda dá pokyn a platy sa zvýšia. Má to však jeden háčik. „Lenže títo sociálni šmejdi na vás kašlú. Nedávajú dokonca ani minimálnu mzdu desiatkam tisícom štátnych zamestnancov, ktorá je zákonom stanovená.“

    Následne vysvetľuje princíp súkromného sektora. Aj v tomto prípade je princíp zvyšovania platov veľmi jednoduchý. Údajne stačí znížiť odvodové zaťaženie podnikateľov, ktoré by podľa Sme rodina malo byť na hodnote 16 percent. Rozdiel, ktorý by vznikol, by podnikatelia museli premeniť do platov zamestnancov, pričom 10 percent z rozdielu by si nechali ako zisk. „A kto bude spokojný? No všetci, teda zamestnávatelia aj zamestnanci. Jedine sociálni a národní šmejdi nebudú spokojní, lebo im neostane tak veľa na rozkrádanie,“ uzatvára Kollár.

    Zdroj: FB Borisa Kollára

    Júl priniesol zrýchlenie inflácie

    Ako uviedla TASR, inflácia v eurozóne sa v júli 2018 mierne zrýchlila. Motorom jej rastu boli ceny energií. Index spotrebiteľských cien v júli 2018 medziročne stúpol o 2,1 % po dvojpercentnom zvýšení v júni, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade. Ceny energií v júli medziročne vyskočili o 9,4 % (po +8 % v júni). Ceny potravín, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 2,5 % (+2,7 %), služieb o 1,4 % (+1,3 %) a priemyselných tovarov bez energií o 0,5 % (+0,4 %). Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne bolo v júli najvyššie od decembra 2012.

    - Reklama -