VIDEO Takto kráčala zajatá nemecká tínedžerka, ktorá bojovala za Islamský štát tzv. uličkou hanby. Hrozí jej najvyšší trest

    0
    Linda Wenzelová (Autor: Reprofoto / Youtube: Squawker Media)

    O zadržaní 16-ročnej Nemky v irackom meste Mosul informovali 22. júla predstavitelia prokuratúry vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko, odkiaľ dievča pochádza. Písali sme o tom TU.

    Linda Wenzelová vyzerá na zázname irackého vojaka špinavá, omámená a zranená. Zábery nedávno zverejnené nemeckými novinami Bild ukazujú takzvanú „mosulskú krásku“, ako kričí, keď prechádza uličkou hanby. Vo videu vidno dvoch mužov, ktorí Lindu zvíjajúcu sa v bolestiach zo zranenia vedú preč.

    Jeden vojak kričí: „Vytvorte miesto, urobte miesto, je kresťanka, nemôže to už vydržať, je zasiahnutá a slabá, je to blondína, Nemka. Jej meno je Dania, žiadna Linda. Alah, Alah. Urobte cestu, nechajte ju prejsť.“

    Linda, ktorá sa minulý rok obrátila na islam ako 15-ročná školáčka v rodnom meste Pulsnitz vo východnom Nemecku, utiekla z domova a pripojila sa k fanatikom po tom, ako ju zverbovali cez internet, informuje britský The Sun. Na zakúpenie letenky do Istanbulu, aby bola so svojím moslimským priateľom, použila identitu svojej matky. Prišla do Istanbulu, odtiaľ ju prepašovali do Iraku, kde si vzala čečenského bojovníka, ktorého zabili, a skončila v Mosule, kde zomrelo asi 25 000 dobrovoľníkov IS v boji o opätovné získanie mesta.

    Nemecko rokuje s irackými orgánmi, aby ju priviedlo späť do Nemecka, kde čelí obvineniam z podpory teroristickej organizácie a príslušnosti k nej. Wenzelová by po tom, ako ju našli s jej malým synom v bombami zničenej islamistickej pevnosti, mohla za svoje činy čeliť súdnym konaniam. Nie je jasné, akú úlohu vykonávala pre skupinu v Mosule, ale keby za ňu bojovala a zabíjala, mohol by ju čakať dlhý trest.

    Jeden nemecký časopis, citujúc iracké bezpečnostné zdroje, uviedol, že ona a štyri nemecké ženy, s ktorými ju v ruinách Mosulu objavili minulý mesiac, pracovali v „morálnej polícii“ Islamského štátu, zodpovednej za to, aby ženy dodržiavali prísne kódexy oblečenia. Kto neposlúchol, čelil bičovaniu alebo horším trestom. Či sa Linda Wenzelová podieľala na týraní, tiež nie je jasné.

    Dve z jej krajaniek pochádzajú z mesta Mannheim. Ide o 50-ročnú Lamiu K. a jej 21-ročnú dcéru Nadiu, obe sú Nemky s marockými koreňmi. Predtým, ako opustili vlasť pre takzvaný kalifát Islamského štátu, navštevovali radikálnu salafistickú mešitu v meste. Obe sa podieľali na nábore žien, aby sa pripojili k Islamskému štátu, a vytvorili niekoľko online videí, uvádza The Sun.  

    - Reklama -