VIDEO Tak to sa Madeleine Albrightovej veľmi nepodarilo. Hillary Clintonová musela zúriť

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    V Iowe zvíťazila Hillary Clintonová nad svojím konkurentom Berniem Sandersom s najtesnejším rozdielom. Následné prieskumy verejnej mienky však signalizovali, že v New Hampshire bývalá ministerka zahraničia v Obamovej administratíve asi pohorí. To sa aj stalo a za predstaviteľom ľavicového krídla Demokratickej strany Sandersom zaostala o viac ako dvadsať percent. Nervozita v tábore priaznivcov Clintonovcov narastá a veľkou sebaistotou teraz nehýri ani samotná Clintonová. Možno práve preto sa do kampane viac zapojili jej manžel a tiež Madeleine Albrightová.

    V prípade bývalej ministerky zahraničia českého pôvodu sa však dá pochybovať o tom, či sa Clintonovej jej podpora naozaj vyplatila. Pri víkendovom televíznom vystúpení sa vo svojej podpore Madeleine Albrightová rozvášnila až príliš a nakoniec jej poznámky vyvolali značnú kontroverziu. „Pre ženy, ktoré nevolia Hillary Clintonovú, je v pekle pripravené špeciálne miesto,“ vyhlásila s úsmevom na perách rodáčka z Československa. Okamžitou reakciou publika bol síce smiech a búrlivý potlesk, ale verejnosť a médiá boli potom oveľa kritickejšie a Albrightová mala čo vysvetľovať.

    „Ja som len chcela zdôrazniť, že by ľudia mali pochopiť, kto za nich skutočne bojuje a kto sa zaujíma o ženy,“ vysvetľovala svoje výroky o pekle v rozhovore pre americký týždenník Time. Pomôcť svojej manželke sa zároveň vydal aj bývalý americký prezident Bill Clinton, ktorý sa vo svojom nedeľňajšom prejave prednesenom v Milforde v New Hampshire ostro pustil do Bernieho Sandersa a jeho priaznivcov. V prvom rade im podľa CNN „vynadal“ za údajné sexistické útoky na adresu svojej manželky a tiež sa zmienil o internetovom trollingu, prostredníctvom ktorého sa snažia znepríjemniť život Clintonovej aj jej bezprostrednému okoliu.

    „Niektorí komentátori sa boja napísať o mojej manželke čokoľvek pozitívne, lebo sa okamžite stanú terčom šikanovania Sandersových priaznivcov,“ sťažoval sa Clinton, ktorý celú záležitosť označil za „brutálny trolling“. Clinton ďalej obvinil Sandersovu kampaň z vykrádania a klamstiev. „Pochopiteľne, keď robíte revolúciu, tak vás fakty nezaujímajú. Každý, kto so mnou nesúhlasí, sa určite musel zapredať vládnucemu establishmentu,“ zveličoval Clinton postoje Sandersa a jeho priaznivcov. Hovorca Sandersovho tímu Mike Briggs v zaslanom vyhlásení CNN konštatoval, že Clintonove slová sú pre senátora z Vermontu „sklamaním“.

    - Reklama -