VIDEO Sulík tvrdo kritizuje štát. Rozdávate kilogram zlata za 16 eur

    0
    Na snímke Richard Sulík (Autor: TASR)

    Poplatok za ťažbu zlata

    “Ak by tí, ktorí na Slovensku zlato ťažia, odvádzali poplatok tak, ako je v zákone napísané, platili by 400.000 eur. Namiesto toho platia iba päťdesiatinu tejto sumy, teda 8000 eur za vyťaženie 500 kilogramov zlata ročne. To vychádza na 16 eur za kilogram,” upozornil predseda SaS Richard Sulík.  

    Poplatok za ťažbu zlata je podľa SaS stanovený na päť percent z tržieb po odpočítaní nákladov na ťažbu, firma však využíva výnimku, ktorá platí už viac ako 15 rokov pre ostatné kovy s výnimkou zlata a striebra. Poplatok je v tomto prípade iba 0,1 percenta. 

    Vinu za tento stav dávajú liberáli OBÚ v Banskej Bystrici. Ten podľa nich nekoná a tento stav dlhodobo prehliada napriek tomu, že má k dispozícii všetky podklady. Zlato sa totiž oficiálne v obci neďaleko Kremnice neťaží, povolenie má spoločnosť iba ťažbu ostatných kovov.

    Vyvážame koncentrát kovov

    Do zahraničia sa tak zo Slovenska vyváža koncentrát kovov, z ktorého sa vyseparuje spomínaných 500 kilogramov zlata. Podľa poslanca Národnej rady SR za SaS Karola Galeka je však ťažba zlata v tomto prípade najvýnosnejšia a prináša najväčšie tržby. SaS sa obráti na Najvyšší kontrolný úrad, aby ťažbu zlata preveril. Pokiaľ neuspejú, plánujú tému otvoriť v pléne NR SR. 

     

    - Reklama -