VIDEO Sulík sa opäť vrátil k teplým rožkom: Je množstvo predavačiek, ktoré žijú samy a chcú pracovať vo sviatok

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto: Facebook/ Sloboda a Solidarita)

    Predseda SaS Richard Sulík vyvolal na sociálnej sieti Facebook búrlivú diskusiu medzi obyčajnými ľuďmi a aj medzi politikmi po tom, ako počas Veľkej noci napísal status o zavretých obchodoch počas sviatkov. „Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite! Lebo dnes sú obchody zatvorené. Tak rozhodli poslanci, ktorí si myslia, že vedia lepšie ako vy, ako máte žiť. Vo sviatok do obchodu nepôjdete ani tam nemôžete pracovať,“ napísal svoj status na Veľký piatok Sulík s tým, že predavačka má možnosť ísť pracovať inam, ak jej nevyhovuje práca vo sviatok a s príplatkom.

    „Politici, ktorí za tento nezmyselný zákaz hlasovali, vám chceli zakázať nakupovať. Nebudete sa vy len tak pretŕčať po obchodných centrách. Pekne doma budete vo sviatok. My, bojovníci za slobodu jednotlivca vravíme, aby si vo svoj voľný deň každý robil, čo chcel. Kto chce ísť do kostola, nech sa páči, kto chce ostať doma, ako sa ráči. A kto chce ísť do obchodu? Nech si pokojne ide. Kresťania, resp. konzervatívci vravia: Vo sviatok nesmieš nakupovať. Jedno, či si žid, kresťan, ateista, nakupovať nebudeš. Lebo my vieme lepšie, ako ty máš žiť,“ dodal europoslanec s tým, keď bude jeho strana vo vláde, zatváranie obchodov počas sviatkov zrušia, pretože sloboda je podľa neho najkrajšia vec. Viac sme o tom písali TU.

    Blaha: Máš na rozdiel od predavačiek možno 20-násobne vyšší príjem

    Sulíkov status komentovalo okolo 15-tisíc ľudí. Pustili sa do neho však aj politici. Napríklad smerácky poslanec Ľuboš Blaha mu odporučil, aby prestal myslieť len na seba.  „Milý Richard, prestaň už konečne myslieť len na seba. Možno ti to nedocvaklo, ale keď chceš ísť ty kúpiť svojej malej práve počas sviatku hračku do obchodu, v tom obchode musí byť predavačka, ktorá ti tú hračku predá a keby mohla, aj ona by chcela byť so svojimi deťmi, keď majú prázdniny. Práve pre ňu som spoločne s ďalšími poslancami presadil zákaz zadávať prácu v maloobchode počas sviatkov. Lebo okrem biznismenov ako ty žijú na Slovensku aj pracujúci ľudia a aj tí majú svoje potreby, vieš?“ pýtal sa Blaha.

    „Rád hovoríš o slobode, tak čo tak dopriať slobodu aj zamestnancom. Ty máš počas roka ako europoslanec dosť voľných dní, aby si mohol ísť do hračkárstva aj inokedy a máš na rozdiel od predavačiek možno 20-násobne vyšší príjem, tak im, preboha, nezáviď pár dní voľna a vcíť sa do ich kože,“ dodal. Všetky reakcie politikov na Sulíkov veľkonočný status si môžete prečítať TU.

    Sulík: Je množstvo predavačiek, ktoré žijú samy a ktoré chcú pracovať vo sviatok

    K „teplým rožkom“ sa predseda SaS Richard Sulík vrátil aj v súvislosti s dvomi voľnými dňami 1. a 8. mája. „Vidím, že téma teplých rožkov sa cez sviatky chytila. Veľa ľudí sa zaujíma o názory SaS v tejto veci. Bodaj by sa ľudia takisto zaujímali aj o naše reformné diela, ktorými chceme spraviť Slovensko lepším,“ povedal na videu Sulík.

    „V žiadnom prípade nechceme presadzovať, aby obchody museli byť otvorené cez sviatky. My len chceme, aby štát neprikazoval, aby obchody museli byť cez sviatky zatvorené. To je veľký rozdiel. Príkaz štátu, aby boli obchody zatvorené, znamená menej slobody pre ľudí, pretože obmedzujeme zákazníkov, predavačov, majiteľov obchodov. Keby si sám každý rozhodol, čo chce robiť, tak to zvyšuje slobodu ľudí,“ vysvetlil europoslanec.

    Predseda najsilnejšej opozičnej strany sa dotkol aj argumentu, že sa zatváraním obchodov počas sviatkov chránia matky s deťmi, ktoré by inak museli pracovať. „Pýtam sa, prečo potom nechránime čašníčky, uvádzačky v kinách či pumpárky? Tie ženy nemajú deti? A naopak, nie každá predavačka má predsa rodinu a deti. Je množstvo predavačiek, ktoré žijú samy a ktoré chcú pracovať vo sviatok, lebo vedia, že vtedy si zarobia oveľa viac. Práve preto je táto diskusia nepoctivá a preto sme za to, aby miera slobody stúpla,“ dodal.

    „Stačí sa pozrieť do okolitých krajín. Napríklad 8. 5. máme sviatok a všetky obchody sú zatvorené, ale v rakúskych, poľských, maďarských a českých obchodoch nájdete samé slovenské autá. Pýtam sa, komu sme vlastne teraz pomohli?“ uzavrel Richard Sulík.

    - Reklama -